PUBLICITAT

Un 30% de la collita de tabac és afectada per les pedregades

  • Durant la actual temporada s'han recollit 243.789 quilos, dels quals 73.563 van resultar afectats
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una planta de tabac afectada per la pedregada caiguda l'agost Foto: àlex lara

La collita de tabac de la temporada d'aquest any va resultar afectada en un 30,17% per les precipitacions en forma de gel caigudes durant els mesos d'estiu. La xifra representa 73.563 quilos de tabac d'un total de 243.789, segons dades facilitades per l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, (ARPA). En concret les plantes declarades a tot el territori van ser de 2.437.897.

Les afectacions principals es van donar, de forma molt localitzada, especialment en diferents indrets de la parròquia de Sant Julia de Lòria i, en menor mesura, a Encamp i a Escaldes-Engordany. També va ser declarat algun incident en alguns punts de Canillo, però la seva poca gravetat va motivar desestimar la realització del pertinent peritatge. Les poblacions que van resultar més afectades a Sant Julià per les precipitacions en forma de pedra van ser sobretot Fontaneda, Bixessarri, Mas d'Alins, Nagol, Llumeneres i Aixirivall.

En total es van comptabilitzar cinc dies més d'afectació en base a les declaracions rebudes respecte a l'any passat. En concret s'hi van presentat 11, la primera el 20 de juliol passat i la darrera, el 9 de setembre.

DIES DE MÉS AFECTACIONS / Les pedregades van ser especialment virulentes a la parròquia laurediana els dies 20 de juliol i 8 d'agost i el 29 d'agost a Escaldes-Engordany, que van provocar la destrucció del cultiu en diferents parcel·les de Fontaneda i una d'Engolasters. Es van arribar fins als 5.742 quilos fresats.

Del total de plantes afectades quasi un 90% correspon a cultius desenvolupats a Sant Julià, un percentatge que contrasta força amb el 64,7% que va ser registrat durant la campanya de la collita precedent.

Els perits van realitzar fins la setmana passada 153 visites a aquells camps que van presentar oficialment les seves afectacions. En termes qualitatius s'ha estimat una afectació, en un major o menor grau, del 26, 22% de la collita. La qualitat final de la producció podria ser superior si s'afegeix una bona tria al moment d'enfardar les fulles assecades i, per tant, es poden mitigar en certa mesura els efectes de la pedra en la valoració final de la collita.

FINAL DEL PERÍODE DE CULTIU / En general, la caiguda de pedra es va concentrar, a diferència de l'any anterior, al final del període de cultiu, és a dir, quan les plantes –arribat el seu grau màxim de desenvolupament– floreixen i s'escapcen per afavorir la maduració de les fulles, el que comporta una escassa capacitat de recuperació d'aquestes front als danys soferts. A més destaca el fet que hagi estat reiterativa sobre algunes parcel·les al llarg de tot el període de cobertura.

El període d'assegurança acaba el proper 25 de setembre i fins a aquesta data es poden realitzar les declaracions que es considerin adients ja que el risc de pedregades pot afectar els cultius que queden al camp.

Tot i així, la possibilitat d'aprofitar gran part de les fulles de tabac fa que sobretot a les parròquies mitges i altes s'esperi un tabac excepcional.

VUIT CATEGORIES / Quan el tabac comença a ser catalogat es dividirà en vuit categories. La primera, la segona i la tercera són les millors i, després, ja hi ha el tabac pedregat.

Aquest darrer es cataloga en funció del grau d'incidència de la pedra sobre la fulla, és a dir, si va del 10 al 30%, del 40 al 60% o del 60 al 90%. A la Borda Mateu s'hi agrupa el tabac dels prop de 400 productors andorrans, de manera que el procés s'agilitza força.

Els farcells que són aptes es van carregant en camions, que els traslladen fins a la regió de Bordeus, on li fan una fermentació especial, l'espalillen amb estrips grossos de tabac i l'envien directament cap als Estats Units, a la regió de Kentucky.

La totalitat del producte andorrà és enviat als Estats Units, on es converteix en tabac de mastegar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT