PUBLICITAT

Portes obertes i visites gratuïtes durant les jornades del patrimoni

  • El programa d'aquest any en motiu de la iniciativa europea s'allarga del dia 20 al 28 de setembre
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Santa Eulàlia d'Encamp. Foto: EL PERIÒDIC

Les Jornades europees del patrimoni són un dels esdeveniments culturals anyals més importants que se celebren arreu d'Europa, des de fa més de 25 anys. Durant un cap de setmana del mes de setembre, milions de persones visiten un nombre considerable de monuments i de llocs històrics, ja siguin públics o privats, que obren les portes al públic per a aquesta ocasió. Més enllà de voler incidir en la dimensió europea del patrimoni, les Jornades europees tenen l'interès de difondre el patrimoni –moble o immoble– que no està habitualment a l'abast del públic.

Berna Garrallà, cap de l'àrea de restauració i conservació del Govern, va explicar ahir que en les jornades, cada país escull la seva temàtica. Andorra ha escollit la del «patrimoni viatger», ja que coincidia amb la inauguració de l'exposició organitzada conjunament amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC): Benvingudes a casa vostra. Les obres patrimonials fora d'Andorra, i que tindrà lloc el dia 24 de setembre a les 20 hores a la Sala d'Exposicions del Govern.

I «per connectar l'exposició amb els monuments que van acollir aquestes obres», durant el cap de setmana del 27 i 28 de setembre, es faran visites guiades ininterrompudes a la Sala d'Exposicions del Govern i s'obriran, en paral·lel, aquelles esglésies que guardaven el patrimoni que va marxar, com ara Sant Miquel d'Engolasters, Sant Romà de Vila o Sant Miquel de Prats –a les quals es recomana fer reserva prèvia.

A més, el programa d'aquest any és «especialment dilatat» ja que s'inicien les activitats el dissabte 20 de setembre amb un concert de l'ONCA a Santa Coloma i s'acaben el cap de setmana següent.

El dimarts 23 de setembre també tindrà lloc la inauguració de l'exposició digital de l'Experiència fotogràfica internacional dels monuments 2014 (EFIM) i el lliurament de premis als guanyadors i finalistes, al Museu Casa Rull.

A més a més, durant tot el cap de setmana del 27 i el 28 de setembre els museus i els centres d'interpretació d'Andorra obriran de forma gratuïta en els horaris habituals. Les instal·lacions culturals que participen en les Jornades europees de patrimoni són: el Museu de la Moto, Casa Cristo, MW Museu de l'Electricitat, Museu Nacional de l'Automòbil, Mina de Llorts, Centre d'Interpretació de la Natura (la Cortinada), Casa d'Areny-Plandolit, Museu Postal, Casa Rull, Farga Rossell, Andorra Romànica, Museu del Perfum, Museu del Tabac, Centre d'Art d'Escaldes-Engordany (CAEE) i el Centre d'Interpretació de l'Aigua i de la Vall del Madriu (CIAM).

Garrallà va explicar que es una bona oportunitat per acostar tots els béns culturals al públic i va afegir que les vegades, per exemple, que s'ha obert l'edifici de Sud Radio «no donem a l'abast», tot i que «hi ha coses més atractives que d'altres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT