PUBLICITAT

Ja ha arribat l'última convidada

  • La Mare de Déu amb el Nen i àngels músics del Mestre d'All va arribar dimecres del Museu Nacional de Catalunya i ha estat restaurada per a l'exposició ?Benvingudes a casa vostra'
laia f.marot
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: SFG

La taula del retaule Mare de Déu amb el Nen i Àngels músics va sortir d'Andorra l'any 1922 i la va rebre la Junta de Museus de Barcelona, al Museu del Parc de la Ciutadella. Actualment, la conserva el Museu Nacional de Catalunya (MNAC), tot i que la té guardada a la reserva i no l'exposa. Ara, tots aquells que la vulguin veure, ho podran fer a l'exposició Benvingues a casa vostra. Les obres d'art patrimonials fora d'Andorra.

Ha estat l'última en arribar, però ve vestida per a l'ocasió i està «magnífica», va explicar la cap de l'àrea de restauració i conservació del Govern, Berna Garrallà. «El MNAC l'ha restaurant expressament per a l'exposició; la restauradora ens va ensenyar com estava abans i han fet molt bona feina». De fet, el MNAC «ha fet un esforç molt important; també ha restaurat la pintura moral de Sant Romà de les Bons».

A la Mare de Déu amb el Nen i Àngels músics la rebrà la taula de Santa Eulàlia d'Encamp del Mestre d'All, l'Àngel amb la sagrada esponja, custodiada per Patrimoni Cultural.

El seu viatge fins al Principat va ser dels més discrets, ja que no li va caldre escorta. Sí que els hi va fer falta a les primeres que van arribar juntes, 10 peces, «la suma del valor de les quals dóna com a resultat una xifra exorbitant».

Totes elles han seguit un protocol internacional de transport d'obres d'art per tal de permetre'n la conservació. Han arribat amb caixes tancades hermèticament i, un cop entrades a la sala d'exposicions del Govern, «la qual té les condicions ambientals adequades», ha calgut una espera de 24 hores per tal de deixar que «la caixa s'aclimati i evitar canvis bruscos». Garrallà va explicar que «s'ha de vigilar extremadament amb el cas de la fusta policromada, ja que la fusta és un material viu que absorbeix la humitat i la deixa anar quan l'aire es resseca, fent malbé la peça».

La inauguració d'aquesta exposició històrica serà el 24 de setembre a les 20 hores. Una ocasió única per conèixer el romànic andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT