PUBLICITAT

Progrés acusa l'equip de govern de presumptes irregularitats urbanístiques

  • La majoria defensa la transparència en la contractació de serveis
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
Ordeig i el regidor Vicenç Ripoll en la roda de premsa, ahir. Foto: Progrés

El principal grup de l'oposició de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha col·locat aquest consistori en el mateix sac d'aquells municipis que estan sota sospita per presumptes irregularitats urbanístiques. En concret, Progrés va sol·licitar ahir en roda de premsa que l'equip de govern de CiU suspengui en el plenari de dilluns vinent les contractacions en aquest àmbit que fins ara l'ajuntament realitzava a través de l'empresa Efial Consultoria, S.L. Una societat que està sent investigada pels tribunals arran de l'afer de Torredembarra i que, a finals del juny passat, va fer caure fins i tot a l'alcalde de la localitat, Daniel Massagué, i altres regidors per indicis de corrupció.

El portaveu dels socialistes va explicar que coincidint amb una Junta de Govern, a principis d'estiu, van instar a l'equip de govern a donar explicacions sobre el nombre de contractacions realitzades en els últims set anys a l'empresa Efial i, concretament en el proper ple, demanaran un informe jurídic al secretari municipal per tal de verificar el procediment legal en la contractació de 500.000 euros a l'esmentada companyia efectuats durant aquest període en 68 factures diferents. En el supòsit que l'alcalde, Albert Batalla, posi entrebancs al lliurament de l'informe, el PSC no descarta emprendre accions de tipus judicial.

Efial va ser l'empresa que durant els darrers anys va ser subcontractada per l'ajuntament per fer els plans econòmics i financers, els projectes de desenvolupament urbanístics o d'altres com els de viabilitat econòmica d'una nova piscina municipal o un nou hospital, els dos últims mai han arribat a veure la llum.

Segons el portaveu del PSC, Òscar Ordeig, la consultora ha desenvolupat els seus treballs a la Seu «sense cap mena de concurs públic, tot i que la llei específica que s'ha de realitzar per imports superiors als 20.000 euros» per part de l'ajuntament i de la Societat Municipal d'Habitatge i Urbanisme La Seu S.L.U. (HIULS), la qual es va crear amb l'objectiu principal de fomentar el desenvolupament urbanístic i facilitar l'accés a l'habitatge. Una societat que denuncien «no està desenvolupant la finalitat i els projectes per a la qual va ser creada i s'utilitza només com a societat instrumental al marge de l'ajuntament i que resta transparència, control i garanties democràtiques a una administració pública», va manifestar. Per tot plegat, Progrés proposarà també, fins que s'aclareixin les investigacions judicials, la dissolució de la societat HIULS per considerar que «s'utilitza per esquivar els controls i procediments administratius».

L'EQUIP DE GOVERN ES DEFENSA/ L'equip de govern, per la seva part, a través d'un comunicat, va defensar que «totes les contractacions de serveis que realitza l'ajuntament es fan de forma legal i d'acord amb allò que estableix la legislació vigent». El consistori sosté que «totes les contractacions s'han fet sense cap informe negatiu de secretària o la intervenció». Alhora, recorda que «els grups municipals, tant del govern com de l'oposició, participen en els òrgans on s'adjudiquen les contractacions municipals i l'aprovació de les corresponents factures, fet que garanteix la transparència en tots els processos».

Pel que fa a la vinculació del consistori amb la consultora Efial, la nota detalla que «tots els encàrrecs a Efial corresponen a treballs que es poden acreditar perfectament» i assenyalen que «aquesta empresa ha contribuït al disseny i implementació de projectes importants, com ara el pla de sanejament econòmic o el desenvolupament urbanístic d'algunes zones de la localitat».

D'altra banda, recorden que «bona part dels treballadors vinculats a l'empresa EFIAL ja mantenien una relació professional amb l'ajuntament i han col·laborat amb altres governs municipals diferents de l'actual, quan el PSC ocupava l'alcaldia, realitzant les auditories econòmiques de l'ajuntament i del Parc del Segre», i que «la relació ha estat continuada des d'inicis dels anys 90, sense que mai ningú no hagi qüestionat la seva professionalitat en l'execució dels serveis encarregats».

ALTRES CONSISTORIS / Les investigacions judicials iniciades contra Efial per la seva presumpta vinculació als casos de corrupció destapats a l'Ajuntament de Torredembarra no és un cas aïllat, ja que esquitxen altres consistoris catalans com ara els de l'Ametlla de Mar i Ascó que també han estat denunciats per suposades irregularitats en la contractació de l'empresa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT