PUBLICITAT

El Govern rep 73 demandes d'ajut pel Pla Renova en quatre mesos

  • La gran majoria de peticions són per millorar l'eficiència energètica però n'hi ha 16 per a energies renovables
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca analitza els punts tractats en Consell de Ministres, ahir a la tarda Foto: ÀLEX LARA

El Pla Renova rebia aquest 2014 més dotació econòmica que mai. En concret, un milió d'euros per a subvencions directes, a més de l'opció d'avalar aquests projectes en cas de sol·licitud de finançament a les entitats bancàries. Des que es va posar en funcionament, el passat mes de maig, s'han rebut un total de 73 sol·licituds, de les quals 38 ja s'han resolt. De moment s'han concedit ajudes directes per valor de 130.000 euros, a l'espera que es resolguin favorablement la resta de demandes. Si fos així (fins ara només se n'ha denegat una), l'import total en subvencions des que es va posar en marxa el Renova aquest any s'elevaria fins més enllà dels 400.000 euros.

Aquest conjunt de dades són suficients per portar l'optimisme al Govern i per fer-ne un «balanç satisfactori», que a més porta a pensar que en acabar l'any s'esgotarà la partida del milió, segons va garantir ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Cinca va explicar que el ritme de demandes va de «menys a més» i que s'ha produït una «acceleració» les darreres setmanes. En qualsevol cas, i fins que acabi l'any, encara queden 586.00 euros per concedir a aquells propietaris d'immobles que vulguin rehabilitar o millorar l'eficiència energètica d'aquests habitatges.

Paral·lelament, de les 73 sol·licituds arribades des del mes de maig, 29 comptaven amb la demanda supletòria d'aval per a demanar finançament. I d'aquestes 29 peticions, 15 ja han estat concedides per un valor de 342.500 euros. Queden 14 per valorar, que si s'acabessin concedint, elevarien la xifra de préstecs privilegiats fins als 1,7 milions.

En total el Govern havia previst 19,6 milions d'euros disponibles en préstecs privilegiats. Ara en quedarien 17,6 milions, que segons el programa, s'han d'esgotar en 5 anys. En qualsevol cas, el Govern s'havia marcat arribar als 13 milions concedits a tres anys vista, un objectiu que el Govern es mostra convençut que es complirà, segons va assegurar Cinca. Els tres anys són el punt d'inflexió que han de definir si s'opta per donar o no continuïtat al programa.

Petits propietaris / De les 73 demandes per acollir-se al pla, 44 corresponen unitats que s'integren dins els edificis, majoritàriament pisos, i 29 són edificis sencers i xalets. Precisament aquí és on sorgeix una de les principals reivindicacions de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda) a l'hora de valorar el pla: Només s'hi acullen petits propietaris. L'associació demanava més conscienciació i inversió per part de grans sectors empresarials, com poden ser restaurants o sobretot hotels. De fet, els darrers mesos han estat iniciant reunions amb representants del sector.

Pel que fa a la tipologia de rehabilitació que motiva els propietaris a adherir-se al Renova, la majoria (31), són per substituir finestres i millorar l'eficiència energètica, 16 són per a la implantació d'energies renovables, set per actuacions en murs i cobertes per facilitar l'eficiència energètica i acústica i, finalment, dos són per millorar l'accessibilitat dels edificis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT