PUBLICITAT

Els cursos de català impartits al país seran homologables a Europa

  • Un nou decret permet que les titulacions siguin oficials fora les fronteres a partir del curs vinent
  • Dels tres nivells (A, B, C) es passa a sis (A1, A2, B1, B2, C1 i C2), però es manté l'estructura
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Suñé i Esteve presenten els canvis en els cursos de català i també el volum ?Veus d'Andorra 3', ahir a Govern. Foto: SFG

El Ministeri d'Educació ha posat fil a l'agulla en la problemàtica de la manca d'homologació dels cursos de català que es realitzen al país. L'assoliment d'un diploma dins les nostres fronteres perdia qualsevol oficialitat un cop en sorties, situació que sobretot perjudicava aquelles persones que anaven a Catalunya a buscar feina. De la mateixa manera, una persona amb titulació de fora s'havia de tornar a examinar quan arribava a Andorra i no ho podia convalidar. Un nou decret acabarà amb aquesta situació, mitjançant una reestructuració dels cursos de llengua catalana per adequar les titulacions al marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d'Europa. D'aquesta manera, els títols tindran valor oficial a qualsevol punt del vell continent.

Així ho va explicar ahir la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, que va estar acompanyada del ministre de Cultura, Albert Esteve. Concretament, el nou decret és el de creació dels diplomes oficials de llengua catalana. La convocatòria de juny d'aquest curs 2014-2015 ja entrarà dins la nova distribució de nivells (a excepció del nivell C2, que es posposa un any). També es començarà aquest mateix curs el «treball tècnic» de reconeixement de títols, va explicar la ministra. L'objectiu és que ja al curs vinent aquests siguin homologables a nivell europeu.

La nova reestructuració queda de la següent manera. Dels tres nivells actuals (A, B i C), es passa a sis (A1, A2, B1, B2 i C1, C2). És la mateixa manera de repartir els nivells que es fa amb la resta de llengües que es parla a Europa. El nivell A1 seria l'inicial i permet una comunicació molt bàsica. El C2 seria l'avançat i es correspon al nivell mitjà de qualsevol catalanoparlant. Suñé va voler recordar ahir que aquests nivells són per a persones que aprenen al català com a llengua estrangera.

I pel que fa a les diferències amb el sistema d'ordenament que hi havia fins ara, no es preveuen canvis en la manera d'ensenyar el català, va assegurar la ministra, sinó que el que fa «és seqüenciar l'aprenentatge i el grau de dificultat de l'aprenentatge de manera diferent». Suñé va defensar l'ensenyament fet fins ara exposant que les modificacions no es fan «perquè no servís», sinó perquè es vol «facilitar a l'usuari la comprensió del nivell» on es troba. I a la vegada, «l'adaptem al marc europeu».

Així, es mantindrà el model d'aprenentatge basat en una part de lectura, una d'escolar, parlar i escriure, així com uns mínims coneixements culturals lligats a cada llengua.

Suñé també va voler deixar clar que el decret preveu les convalidacions automàtiques per a qui ja ha obtingut els títols.

1.100 alumnes assistint A CLASSE / Actualment, segons va informar la ministra, 1.100 alumnes aprenen català mitjançant la formació d'adults, és a dir, amb classes presencials (n'hi ha a totes les parròquies). Abans de la crisi la xifra rondava els 1.300, i el descens respon a la gent que ha marxat del país, que és qui realment tenia interès en estudiar català, va assegurar Suñé.

Paral·lelament, hi ha vora un miler d'estudiants que assisteixen als centres d'autoaprenentage de català, on l'alumne és autodidacta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT