PUBLICITAT

La setmana de l'isard arrenca amb 424 caçadors i 101 anelles

  • El nombre de captures és inferior al previst perquè el nombre de caçadors inscrits també és menor
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un isard sobre un dels múltiples cims del territori Foto: ÀLEX LARA

La setmana de l'isard va arrencar diumenge passat amb 424 caçadors inscrits que es repartiran 101 anelles o captures, segons va informar el Cos de Banders, que ja està posicionat als vedats per controlar la tradicional setmana de caça. De fet, el nombre de captures és inferior al previst inicialment de 110, perquè el nombre de caçadors inscrits també és lleugerament inferior. Cada colla de com a mínim quatre caçadors rep una anella. La Comissió de seguiment de la caça 2014 va concretar a mitjans d'agost passat que la setmana de l'isard es desenvolupa des de diumenge passat fins el proper diumenge, 21 de setembre, després de fer els recomptes fora dels vedats. La Comissió va constatar una població de 330 isards i 60 cabrits, que representaven més del 15% de la població en terreny de caça comú.

En canvi, els recomptes fets als vedats de caça de Sorteny, de la Xixerella i de la vall de Ransol, abocaven una població inferior de 186 isards i 60 cabrits, (més del 24% de la població dels tres vedats). La població al vedat d'Enclar s'assimila a la dels tres vedats anteriors amb 187 isards i 63 cabrits (més del 25% de la població a Enclar).

pla cinegètic / La Comissió va concloure que l'efectiu que computa el pla de caça de l'isard d'aquest any en terreny cinegètic comú integra a més dels isards censats fora de vedat, els dels vedats de Sorteny, Xixerella i Ransol. El còmput total és de 636 isards, dels quals 120 són cabrits (19% de la població).

En relació amb l'any passat les poblacions d'isards disminueixen en terreny cinegètic comú i a tots els vedats, tret del de Ransol en que augmenta un 12%. En quan a la disminució de la cabana, la més significativa és la del vedat de la Xixerella on disminueix gairebé un 21%. Així els efectius passen de 919 el 2013 a 886 aquest any.

No obstant això, la Comissió de caça considera que la disminució de la població fora dels vedats (–3%) és poc significativa i destaca que l'aspecte positiu és que la proporció de cabrits augmenta en quatre punts respecte l'any passat. Per tot això, conclou que l'índex de creixement de la cabana se situa entre el 20% i el 25%, aproximadament.

més captures / Tenint en compte les conclusions de la Comissió de seguiment de la caça, el Govern també va decidir flexibilitzar la formula de càlcul del nombre de captures que va establir el 2012 de manera estricta per recuperar la cabana d'isards, ja que els anys anteriors no es va poder caçar a causa del pestivirus. Considerant que l'objectiu d'augmentar el nombre d'individus sans s'ha complert el Govern va decidir augmentar l'índex de captura de manera esglaonada segons l'índex de creixement.

D'aquesta manera, va establir que com l'índex de creixement és de gairebé el 19%, aquest any l'índex de captures és de gairebé el 17%. Segons el càlcul inicial, això es traduïa en 110 captures per un total de 437 caçadors amb un mínim de quatre caçadors per obtenir una captura. En aquest càlcul inicial el Govern també va precisar que en el l'aplicació de la formula el nombre de captures hauria de ser de 108 però que el fet d'arrodonir el nombre de caçadors per captura a quatre feia necessari pujar fins a 110.

Finalment, però, com que el nombre de caçadors estimat també és més baix, amb 424 caçadors inscrits a la setmana de l'isard, el nombre de captures també es va arrodonir a la baixa, fins a 101. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT