PUBLICITAT

Andorra es compromet a reforçar l'intercanvi d'informació tributària

  • La proposta de CDI d'Espanya segueix el model de l'OCDE
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Ferre, Montoro, Cinca i Gaytán, ahir durant la reunió mantinguda a Madrid Foto: JOSE LUIS ROCA

Espanya i Andorra s'han compromès a reforçar l'intercanvi d'informació tributària, tal i com va informar ahir el ministeri d'Hisenda espanyol un cop finalitzada la reunió que van mantenir el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el seu homòleg espanyol, Cristóbal Montoro.

Concretament, la trobada entre Cinca i Montoro al mateix ministeri madrileny va servir per fer balanç de l'intercanvi d'informació tributària firmat l'any 2010. En aquest sentit, les dues administracions es van comprometre a reforçar en el futur la col·laboració en matèria d'intercanvi d'informació i transparència fiscal. El compromís arriba gairebé dos mesos després que esclatés l'afer Pujol.

Segons van informar des del ministeri espanyol, durant la reunió també es va tractar l'estat de les negociacions per a la firma del conveni per evitar la doble imposició entre els dos estats (CDI). En aquest sentit, la primera ronda tècnica començarà la setmana del 22 de setembre. La proposta espanyola, tal com assenyalen des del ministeri espanyol, segueix el model de l'OCDE per a un conveni de doble imposició, en què s'inclouen les clàusules antiabús i de salvaguarda habituals. És a dir, segons els canals oficials no hi hauria cap petició directe d'intercanvi d'informació fiscal automàtic.

Per la seva part, el Govern andorrà va voler destacar ahir que la reunió es va mantenir en un «clima de cordialitat» i van recordar que la reunió s'emmarca en la preparació de les trobades de la setmana vinent per signar el CDI. El Govern també va insistir que el conveni seguirà les línies marcades pels dos que ja s'han signat, el de França i el de Luxemburg.

A la trobada entre Cinca i Montoro hi va assistir també el secretari d'Estat d'Hisenda espanyol, Miguel Ferre, i l'ambaixador andorrà a Espanya, Jaume Gaytan.

LA SIGNATURA, AL DESEMBRE / Tal i com va avançar aquest rotatiu, el CDI amb Espanya se signarà el proper mes de desembre coincidint amb la visita que realitzarà el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, al Principat. Ara les dues delegacions treballen per acabar d'ajustar les agendes de cadascun dels mandataris i fixar la data definitiva de la trobada. Una cita que també dependrà dels actes internacionals que hi puguin coincidir. Es tracta de la primera vegada que un cap de l'Executiu del país veí del sud en actiu es trasllada a Andorra en un periple oficial.

Durant aquest temps que va fins el desembre, els governs d'ambdós països s'han fixat com objectiu el guanyar el màxim de temps possible després de la polèmica sorgida pels comptes de la família Pujol al Principat. L'anunci oficial de la signatura es produirà una vegada les aigües baixin més tranquil·les i minvi el to de les crítiques per part d'aquells mitjans de comunicació espanyols que es van arribar a acarnissar contra el sistema financer andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT