PUBLICITAT

Els joves volen participar més activament en la política del país

  • Mateu els accepta la petició però els demana més interès
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els joves debaten davant els cartells de l'exposició al Consell, ahir Foto: TONY LARA

Ahir, 15 de setembre se celebrava el Dia Internacional de la Democràcia, i amb aquest motiu, el Consell General va inaugurar l'exposició de la Unió Interparlamentaria, L'acció parlamentària al servei de la pau i la democràcia amb 29 panells que tenen com a objectiu mostrar la història de la UIP i les seves accions, donar a conèixer la seva influència en la pau i la democràcia mundial i ressaltar la importància de la igualtat de gènere i de la participació dels joves en política. Precisament per remarcar aquest darrer objectiu, el Consell General va organitzar una taula rodona de joves representants dels diferents partits polítics per donar-los l'oportunitat d'expressar com veuen la política. El síndic general, Vicenç Mateu, que va inaugurar l'acte, va remarcar que cada vegada hi ha menys participació dels joves en la política, i que concretament a Andorra es tracta d'un sector que per motius d'estudis acostuma a marxar del país. No obstant, va remarcar que «s'ha d'afavorir la seva participació perquè no només són el futur, sinó que també són el present». A més, ha considerat «mai es fa prou» i que cal que es pugui sentir que la participació ha de ser oberta. Alhora, però, va apuntar que «no es pot caure en pensar que t'ho han de donar fet», i per això va animar a qui vulgui a implicar-se en la política perquè «hi ha moltes organitzacions que estarien contentes de comptar amb els joves».

Durant el debat, els joves van exposar el seu punt de vista, i tots van coincidir a reivindicar que cal que es tingui més en compte el seu punt de vista. El representant de Socialdemocràcia i Progrés, Jordi Torres, per exemple, va assenyalat que sí que hi ha un interès dels joves per participar, «potser més en associacions i partits que en actes públics», i va voler remarcar que «s'ha de fomentar la participació, dir-los que participin a les votacions, que s'expressin, encara que sigui amb vots en blanc».

Des de DA, Jordi Ribes, va opinar que s'ha de reivindicar que la presència dels joves no quedi estancada i que no sigui només «una imatge de màrqueting dels joves que surten darrere del candidat». No obstant,va reconèixer que és difícil fer participar els joves directament en política perquè «no hi ha estima per als polítics», i que en canvi és més fàcil que s'impliquin en assemblees i intentin aconseguir que el Govern faci els canvis que volen. En el cas del seu partit, va assenyalar que «ens tenen en compte, però a vegades s'hauria de tenir més», i va indicar que la creació de seccions joves als partits és «una porta oberta» per recollir opinions i poder tirar-les endavant.

Per la seva banda, el representant del PS, Carles Perea, va insistir en trencar l'estereotip que la política està feta només per a un sector de la població, i ha opinat que els joves tenen accés a la política però que «encara no es pren seriosament i costa delegar en un jove». A més, assegura que al jovent li preocupa que «actualment no tenim veu ni vot en l'activitat parlamentaria» i que volen que es prengui més en consideració la seva opinió, per exemple amb òrgans com el Consell de Joves, i «que no sigui postureig», perquè «realment els joves som el futur i volem un altre tipus d'Andorra». Perea també va remarcar la desafecció que observa no només entre els joves sinó en la ciutadania en general.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT