PUBLICITAT

Els empresaris es veuen obligats a aturar el parc sanitari al Falgueró

  • La manca d'homologacions de l'hospital Meritxell afecta la captació d'inversors, però no atura els pisos de luxe
CLARA GARNICA / GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general dels terrenys privats del Falgueró, ahir Foto: TONY LARA

El macroprojecte que diversos empresaris volen impulsar a la zona del Falgueró, a Escaldes, està trobant més entrebancs dels esperats inicialment. En un inici la idea era construir un parc sanitari i tecnològic que potenciés, a banda de la salut, la investigació mèdica. Però la manca d'homologacions internacionals amb que compta l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, centre amb qui es volien crear sinergies, ha aturat qualsevol aposta inversora en aquest sentit.

Tal i com va explicar Maria Reig, la principal empresària amb terrenys al Falgueró i impulsora del pla especial, cap gran empresa potent del sector sanitari es pot plantejar instal·lar-se a la zona tenint en compte les poques certificacions internacionals de les que disposa a dia d'avui l'hospital. Poc a poc, Meritxell va adaptant-se i superant diverses normatives ISO (la darrera va ser per al laboratori clínic aquest mes d'abril), però encara no és suficient per fer-lo atractiu cara possibles grans inversors del sector.

La idea dels empresaris era convertir el Falgueró, just darrere de l'hospital, en un gran centre mèdic de característiques punteres i dotat d'un alt nivell tecnològic i assistencial. La cartera bàsica de serveis d'aquest centre pretenia incloure la medicina general i especialitats mèdiques i quirúrgiques en règim de consulta ambulatòria, així com urgències generals en règim de dia, cirurgia, diagnòstic per a la imatge i diagnòstic biològic.

Aquesta era la denominada primera fase, a la que li seguia una segona que volia dotar la zona d'un parc empresarial, amb la vocació d'estimular i atraure iniciatives relacionades amb el món de les noves tecnologies de la informació i de les telecomunicacions en el camp de la salut, així com d'innovació en biomedicina. Per fer-se una idea, s'havia comparat el projecte amb la Teknon de Barcelona i amb totes les sinergies que aquesta clínica genera al seu voltant. De fet, la Teknon ja va mostrar fa uns mesos el seu interès en instal·lar-se a Andorra un cop implantada l'obertura econòmica. Però des del Govern mai es va arribar a confirmar que aquest interès estigués relacionat amb el Falgueró.

En qualsevol cas, de moment, aquesta il·lusió empresarial no és possible. Roman encallada per falta d'atractiu. «Fins que l'hospital de Meritxell no obtingui suficients reconeixements» el projecte seguirà aturat, va lamentar Reig.

Pisos de luxe / Amb tot, però, la pròpia empresària va explicar que la idea que tenen en ment per al Falgueró va molt més enllà del parc tecnològic i sanitari. La zona que s'havia reservat per al sector de la medicina ocupa una superfície de 170 m2, amb una superfície de sostre de 10.700 m2. Però a banda, també s'hi havia projectat un pàrquing sota rasant, places públiques i l'edificació d'habitatges.

En aquest sentit, el que està més avançat i és més factible d'iniciar és la promoció immobiliària, la qual es vol fer d'alt standing. La idea és crear una zona de luxe en uns terrenys ben situats i comunicats amb la resta de la parròquia escaldenca.

Més de dos anys de projecte / Els primers detalls del projecte van sortir a la llum ara farà dos anys i mig. Llavors era tot molt embrionari, però l'inici del pla parcial la tardor del 2012 semblava que accelerava l'inici dels treballs. Des de llavors, el comú d'Escaldes es va quedar sense les places d'aparcament de zona blava que oferia a la zona, ja que els propietaris van decidir extingir el contracte d'arrendament que els unia.

A partir d'aquí, poca cosa més. Els privats van iniciar el condicionament urbà de la zona i la construcció dels vials. El Comú, per la seva part, ha iniciat els treballs aquest estiu per fer places d'aparcament al terreny cedit. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT