PUBLICITAT

Trèndig Tòpic andorrà per desemmascarar l'ABC

  • La piulada de Joan-Marc Miralles que destapava un fotomuntatge sobre la V de l'11 de setembre encén la xarxa social Twitter
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La piulada de Miralles descobrint el fotomuntatge. Foto: EL PERIÒDIC

L'astrofísic andorrà Joan-Marc Miralles va veure divendres alguna cosa estranya en aquella fotografia penjada pel periodista de l'ABC Romualdo Maestre, on sortien un grup de dones àrabs amb estelades reivindicant la independència catalana el dia de la V a Barcelona. I va fer una senzilla recerca al Google. De seguida es va adonar que aquella foto, a la que li acompanyava la frase (en castellà), «aquests són part dels que volen decidir que Catalunya no pertany a Espanya. Ara és l'hora (de medicar-se)», era un fotomuntantge. I va decidir publicar la veritat al Twitter amb les dues fotografies, l'original i la manipulada. Fent menció al periodista espanyol, perquè veiés clarament el seu error.

A partir d'aquí, l'efecte viral de les xarxes es va estendre de tal manera que l'andorrà, que únicament va fer una fàcil cerca al Google, es va convertir en Trènding Tòpic a Barcelona. Hi va contribuir que periodistes catalans de renom fessin un retweet de la piulada de Miralles i mencionessin directament a Maestre. També ho va fer el còmic i presentador de El Intermedio, Dani Mateo, o mitjans digitals com El Revolucionario o Bolsamania.

«Potser que s'apunti a cursos de Photoshop» o «un nen de quatre anys utilitza millor aquest programa» són algunes de les respostes que es van poder llegir un cop desvetllat el fotomuntatge. «Una bestialitat», és com va definir Miralles aquest efecte viral que va tenir la seva publicació.

Concretament, la imatge original «és de l'any 2001 i va ser publicada a Los Ángeles Times», explica Miralles. L'autoria és de l'European Photo Press Agency i mostra una manifestació a la plaça Tahrir del Cairo. Miralles es mostrava sorprès amb aquesta ensopegada del reconegut periodista de l'ABC, ja que «està molt mal manipulada», hi ha braços tallats i no es veu d'on surten les estelades.

La rectificació

Davant tantes evidències, poc després que Miralles publiqués la veritat, el periodista de l'ABC va retirar la fotografia del seu compte de Twitter. I encara més. Pocs minuts després va escriure per reconèixer el seu error, però amb afegitó final: «He posat una foto al Twitter, que ja he retirat per estar manipulada. Però això no m'allunya de la idea que Espanya és un proindivisible, no una S. A.».

Miralles es mostra sorprès amb tot el rebombori tot i que reconeix sentir-se satisfet per haver denunciat «un error fragant». També li ha permès guanyar un centenar de seguidors nous en poques hores. «Espero que us agradi l'astronomia i la música clàssica :-)», els va piular a tots ells a mode de presentació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT