PUBLICITAT

Els furts provoquen 4 milions ?de pèrdues als grans comerços

  • Les sostraccions representen un 0,5% de la facturació total dels establiments del país
  • Els articles de perfumeria i la roba encapçalen els robatoris de clients i de treballadors
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista panoràmica de les parròquies d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Els diners que hi ha a la caixa no es correspon amb els articles que falten a la botiga. El motiu? O bé els ha robat algun client, o bé algun empleat té la mà llarga o hi ha hagut algun error en el procés d'emmagatzematge. Aquestes tres possibilitats conformen el que, en termes comercials, es coneix com a «pèrdua desconeguda»: la quantitat de diners que deixen de percebre els establiments com a conseqüència de sostraccions externes o dels seus propis empleats i de fallades en el procés logístic.

El percentatge de pèrdua desconeguda del sector comercial se situa a Andorra en un 0,5% de la facturació de les botigues, tot i que les xifres exactes difereixen molt d'un tipus d'establiment a un altre, segons va explicar el vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra, FACA, Antoni Miralles.

Actualment les importacions comercials al Principat se situen en els 800.000.000 milions d'euros. L'impacte econòmic de les sostraccions representa en xifres un muntant d'uns 4 milions d'euros.

Les empreses contemplen ja en els seus comptes d'explotació uns diners que mai arribaran a formar part dels seus balanços de beneficis econòmics. De fet, la majoria de les companyies disposen de departaments que es dediquen a realitzar controls i inventaris específics.

PRODUCTES/Els articles de perfumeria i roba ocupen els primers llocs entre els productes que són objecte de desig entre clients i treballadors infidels d'un mateix establiment comercial que acostuma a ser un gran magatzem que compta amb diferents seccions. Per contra els menys desitjats són els de l'alimentació i congelats que tanquen el rànquing. I és que per a Miralles com més car és un producte «més llaminer i atractiu resulta pels amics del que no és seu». Tot i l'espectacularitat de les xifres, el Principat és «un país privilegiat» respecte a la resta de països que ens envolten. Pel que fa a l'estat Espanyol, el percentatge per manca de guanys arriba al 2% .

Miralles va afegir com a valor afegit el paper que desenvolupa el cos de la policia «pel seu treball excepcional» quan un establiment comercial denúncia un acte delictiu i minimitza «l'impacte del propi robatori».

HOTELS/ El president d'Autèntics Hotelers d'Andorra(AHA), Xavier Palou, va assegurar que, tot i que no hi ha estadístiques, les xifres de pèrdues desconegudes podrien situar-se en els mateixos paràmetres que elsdels comerços, un 0,5%. Les tovalloles, els barnussos i els entrepans són els productes «estrella» per endur-se d'un hotel. Palou va explicar que la majoria d'hotelers s'estimen més intentar arribar a un acord amb el client que presentar una demanda.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA/ Els representants dels comerciants valoren molt especialment la conscienciació dels ciutadans d'Andorra que no dubten en denunciar un furt quan ho veuen. En el cas que una persona sigui detinguda la policia la passa a disposició judicial. Si aquesta forma part de la plantilla dels treballadors del comerç es valora la gravetat del robatori que, fins i tot, pot arribar a comportar l'acomiadament de l'infractor.

Miralles també va indicar que s'ha produït un canvi en el perfil del delinqüent. El 2013 predominaven les bandes procedents dels països de l'est que especialment fixaven la seva atenció en el tabac. Aquest any es detecten «més aviat petits robatoris». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT