PUBLICITAT

Rajoy signarà el CDI el desembre en el seu viatge a Andorra

  • A finals de setembre les delegacions dels dos països es reuniran per tancar l'acord definitiu
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Mariano Rajoy i Toni Martí a l'entrada del palau de la Moncloa de Madrid durant la reunió que van mantenir el 2 de setembre passat. Foto: J.M. PRATS

El Conveni de No Doble Imposició amb l'Estat espanyol (CDI) se signarà el proper mes de desembre coincidint amb la visita que realitzarà el president del Govern espanyol al Principat. Ara les dues delegacions, que tenen previst reunir-se a finals d'aquest mateix mes per intentar tancar l'acord definitiu, treballen per acabar d'ajustar les agendes de cadascun dels mandataris i fixar la data definitiva de la trobada. Una cita que també dependrà dels actes internacionals que hi puguin coincidir. Es tracta de la primera vegada que un cap de l'Executiu del país veí del sud en actiu es trasllada a Andorra en un periple oficial.

Durant aquest temps que va fins el desembre, els governs d'ambdós països s'han fixat com objectiu el guanyar el màxim de temps possible després de la polèmica sorgida pels comptes de la família Pujol al Principat. L'anunci oficial de la signatura es produirà una vegada les aigües baixin més tranquil·les i minvi el to de les crítiques per part d'aquells mitjans de comunicació espanyols que es van arribar a acarnissar contra el sistema financer andorrà.

En aquest sentit, el viatge de Martí a Madrid la setmana passada va aconseguir apaivagar la tempesta i poder avançar en el camí traçat mesos enrera. El cap de Govern va aconseguir el seu objectiu i va ser capaç de convèncer a Rajoy de la seva bona actuació en tot el polèmic afer i, el més important, establir el full de ruta definitiu que conclourà abans que acabi l'any.

Martí va manifestar que un dels missatges que va transmetre a Rajoy va ser que «de la mateixa manera que vam aconseguir signar un CDI amb França sota els estàndards de l'OCDE amb algunes clàusules antiabús, li vaig dir que creia que aquest era el model que havíem de negociar».

El text del document està, hores d'ara, pràcticament enllestit. Només resten per perfilar aspectes de caràcter tècnic que probablement es tancaran en les properes setmanes i no més enllà del proper mes de novembre. Per tant, el CDI amb Espanya es troba ja en la seva recta final. Un calendari que, segons diferents fonts consultades, no ha estat condicionat en cap moment per l'aferPujol.

Amb la signatura també s'obrirà per a Andorra el mandat de negociació d'un acord d'associació amb la Unió dels tres estats europeus de reduïda dimensió territorial –San Marino, Mònaco i Andorra- que els permeti un ple accés al mercat interior; mandat de negociació que donaria continuïtat a l'acord adoptat pel Grup AELC (Associació Europea de Lliure Comerç) del Consell Europeu el 6 de desembre de l'any passat.

CDI / El cap de Govern ha argumentat sovint que el document és una qüestió molt important perquè «sé que la societat andorrana ha fet molts esforços», en referència a la nova fiscalitat aprovada, i que «no tindrien sentit si no aconseguim signar el text amb Espanya».

Com va succeir en el cas de França una de les condicions imposades per donar-li llum verd era establir un nou marc fiscal que inclogués l'IRPF. Una vegada aprovat l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques no hi ha cap inconvenient per posar-li la rúbrica.

De la importància d'aquest document també depèn l'agenda electoral i tancar l'actual legislatura que inicialment està prevista que finalitzi a la primavera del 2015. Martí ho té molt present i, dia si dia també, assegura públicament que les eleccions no seran aquest any. Una transcendència de la que mai s'ha amagat el mateix mandatari andorrà.

No és vol deixar marge a la improvisació tenint en compte a més que el CDI amb França està pendent de ratificació per part de l'Assemblea parlamentària francesa. El text figura ja en el calendari de sessions del nou curs i, si no hi ha entrebancs de darrera hora, també abans del desembre estarà enllestit. Així es tancaria la quadratura del cercle pel que fa al panorama polític del país per als propers mesos.

EL PRIMER / El primer conveni per evitar les dobles imposicions i prevenir el frau fiscal es va signar el 3 de juny passat amb Luxemburg.

El Govern del Principat va explicar que es va escollir aquest país al tractar-se d'un estat de la Unió Europea, «dins l'entorn del primer cercle que van decidir», va assegurar el ministre de Finances, Jordi Cinca. També va argumentar que «és d'especial interès al tenir diverses relacions comercials». La negociació amb el Gran Ducat de Luxemburg va iniciar-se ja fa més de dos anys, el novembre del 2011.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT