PUBLICITAT

Finalitzat l'inventari del material de Ràdio Andorra

  • El Govern adjudica la segona fase de conservació del fons discogràfic
LAIA F. MAROT
ENCAMP

Periodic
Imatge de l'inventari del material de Ràdio Andorra. Foto: TONY LARA

El Govern va confirmar ahir que una part de l'inventari moble de Ràdio Andorra ha estat finalitzat recentment. La part catalogada correspon al fons de la col·lecció de les peces de material tècnic i els objectes que es conserven al centre emissor d'Encamp.

Ara, doncs, manca finalitzar amb la catalogació del fons sonor i documental. Pel que fa al primer, l'Executiu va informar ahir que ja ha adjudicat la segona fase dels treballs de preservació, descripció, catalogació, inventari, sumari i avaluació del fons discogràfic de Ràdio Andorra (1920-1980). Aquest projecte, «amb una important especificitat tècnica», serà dut a terme per l'empresa Triple Accés, SLU, per la quantitat de 24.181 euros. Aquesta empresa ja va ser l'adjudicatària el 2013 de la primera fase del projecte, i, degut als seus «resultats satisfactoris», el ministeri de Cultura ha considerat adequat que sigui l'encarregada de finalitzar aquestes tasques.

El fons discogràfic de Ràdio Andorra comprèn una col·lecció de més de 115.000 discs de música amb una representació de pràcticament totes les tipologies i formats discogràfics i que daten d'entre el 1924 i el 1960.

Segons va informar el Govern, els treballs d'inventari del fons antic de Ràdio Andorra, són prioritaris pel departament de Patrimoni Cultural que hi seguirà treballant aquest 2014 aplicant «les tècniques necessàries destinades a la seva conservació i recuperació i avaluar tot el fons».

ELS MICRÒFONS DE LES ESTRELLES/ L'inventari dels béns tangibles finalitzat, dut a terme per l'equip de Retoc, ha tingut com a protagonista la Bèstia Negra, l'emissor de 12 metres de llargada i 2,5 metres d'alçada que presideix la sala central de l'estació, i de la qual Andrés Luengo va fer una acurada biografia en aquest racó de diari el passat mes de juliol. En el perfil de Facebook de Retoc, però, entre els més de mil objectes inventariats, l'equip de restauradors també ha anat oferint petites mostres que creen grans expectatives de tot el que es podrà trobar al futur museu.

De les últimes – la informació i les fotografies les van publicar al perfil el passat 2 de setembre –, «micròfons mítics a Ràdio Andorra». Es tracta d'un Philips EL-6030 i un Neumann U47, micròfons que estaven a l'alçada de les estrelles com Sara Vaugham o Frank Sinitra. Doncs també estaven a l'emissora d'Encamp.

«El micròfon de la marca neerlandesa Philips, model EL-6030. Es tracta d'un micròfon dinàmic unidireccional cardioide, és a dir, que presenta una major sensibilitat al so provinent d'una direcció concreta, amb un patró de sensibilitat que recorda la forma d'un cor», expliquen els restauradors de Retoc. Pel que fa al Neumann U47, «està format per un mànec cilíndric metàl·lic a la part superior del qual hi ha el filtre. Just a sota hi ha una petita obertura amb una peça de plàstic que, mitjançant un petit passador, es desplaça lateralment. Aquest permet seleccionar entre un patró de sensibilitat al so omnidireccional (la seva sensibilitat i resposta és pràcticament independent de la direcció del so que li arriba) o unidireccional cardioide (major sensibilitat al so provinent d'una direcció concreta, amb un patró de sensibilitat que recorda la forma d'un cor). Es tracta del primer micròfon de condensador que va permetre seleccionar el seu patró de sensibilitat al so entre aquestes dues opcions». Així doncs, un micròfon d'alta gama i de preu car que Ràdio Andorra podria haver adquirit de segona mà, i per això la inscripció «IBRA Radio Tekn. avd. Nr. 227» – IBRA Radio és una emissora de ràdio sueca,de temàtica cristiana, fundada el 1949 pel pastor Lewi Pethrus–.

Qualsevol que vulgui consultar el perfil de Retoc, hi trobarà també informacions reveladores com el fet que el 70 % dels objectes que estem inventariant tenen marca registrada. «La major part de les marques provenen de França, aproximadament el 40%. La resta de proveïdors provenen de més de deu països diferents, europeus, Estats Units i altres com Austràlia».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT