PUBLICITAT

La FIFA vol canviar la normativa del testat de gespes per 'l'afer Andorra'

  • La UEFA obre expedient a la FAF per «insuficient organització» i no tractarà el tema fins el 16 d'octubre
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Marc Vales es llença a terra per guanyar una pilota dividida amb Allen i deixant una estel·la negra de cautxú en una imatge que va ser la tònica de la nit en l'Andorra-Gal·les de dimarts Foto: ÀLEX LARA

La gespa de l'Estadi Nacional ha estat un dels protagonistes estrella del partit inaugural de la selecció nacional contra Gal·les. Bale va deixar empremta amb els seus gols, Lima i companyia es va guanyar els elogis pel gran partit fet malgrat la derrota per 1-2 in extremis i el verd també va tenir la seva aportació amb aquells bots tan peculiars i els núvols negres de cautxú que s'aixecaven amb qualsevol contacte amb el terra.

El que ha fet mal a la FIFA en tot això és que els propis protagonistes del terreny de joc –Sonejee, Lima i Pol per part d'Andorra en la prèvia, i Chris Coleman en la roda de premsa del postpartit– afirmessin que en un camp així no es pot jugar. I a causa de –diguem-ne– l'afer Andorra, segons ha pogut confirmar EL PERIÒDIC D'ANDORRA, l'entitat que dirigeix Joseph Blatter vol canviar la normativa del testat de gespes. Es mantindrà tot el procés, amb l'afegit de què s'exigirà fer les revisions amb un temps mínim d'antel·lació d'entre 60 i 90 dies respecte del partit en qüestió.

No és que Andorra no hagi superat el test, que de fet ho va fer i per això va poder jugar a l'Estadi Nacional, però arran d'aquest cas la FIFA vol curar-se en salut i fixar un termini màxim, perquè en cas que algun camp no superi el test hi hagi marge de maniobra per corregir-ho. No hi ha més. La gespa de l'Estadi Nacional va rebre el vistiplau cinc dies abans del partit i tothom va tenir l'ai al cor perquè, què hauria passat si no l'hagués superat sense un pla B?

La UEFA també ha mirat al Principat després del partit inaugural i ha decidit obrir un procediment disciplinari a les dues federacions de futbol implicades. A la d'Andorra li han obert dos: Un per conducta impròpia de l'equip, molt habitual perquè sempre s'obren expedients quan un equip o selecció rep cinc targetes grogues o més, segons resa l'article 15.4. Fins ara, aquest assumpte acabava en una sanció econòmica, que és el que l'entitat que presideix Víctor Santos espera. I l'altre per «insuficient organització» (sic), segons reflecteix l'article 16.1.

Des de la FAF es desconeix per quin motiu se'ls obre expedient. També es va veure salpicada la Federació Gal·lesa, també expedientada per la invasió del terreny de joc quan Bale va marcar l'1-2 al minut 81. Les tres resolucions sortiran a la llum el pròxim 16 d'octubre, quan es reuneixi el Comitè de Control, Ètica i Disciplina de la UEFA. Serà tres dies després del partit a casa contra Israel, que per tant es tornarà a jugarà a l'Estadi Nacional. Curiosament, aquest departament, en el qual hi ha el secretari general de la FAF, Tomàs Gea, es reuneix avui a Andorra per tractar d'altres assumptes.

BALE FA MÉS SANG / El gran protagonista de l'inauguració va ser Gareth Bale, amb els seus dos golassos que van servir per capgirar el gol matiner d'Ildefons Lima. Però l'estrella del partit no s'ha mossegat la llengua i ahir va carregar a la BBC durament contra la gespa artificial: «És el pitjor camp en el qual he jugat mai», es va despatxar el crac madridista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT