PUBLICITAT

L'Institut de l'eficiència turística

  • L'entitat internacional promou la qualitat en l'educació i la formació del sector i el desenvolupament dels recursos humans
IRENE CASASAYAS
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Promoció turística La seu de la Fundació Themis. Foto: TONY LARA

Puntualment el Govern anuncia accions que du a terme la Fundació Themis. En realitat, però, a ulls del ciutadà és una entitat de la qual se'n desconeix la seva tasca i els objectius que persegueix.

La Fundació Themis va néixer el 1998 quan Andorra es va integrar com a membre a l'Organització Mundial de Turisme (OMT), l'agència especialitzada en turisme de les Nacions Unides. Segons el director executiu de l'OMT Themis, Omar Valdes, "en aquell moment, el Principat volia jugar un paper més actiu dintre de l'OMT i de la comunitat internacional". La fundació es va constituir amb la finalitat d'esdevenir un instrument de suport del programa d'educació i formació de l'OMT. Precisament l'ens internacional té una part de representació amb programes regionals i una altra part més tècnica sobre continguts de màrqueting, estadística, sostenibilitat. "S'entén que la formació i l'educació són bàsiques per al desenvolupament econòmic a través del turisme, especialment en països en vies de desenvolupament", va explicar Valdes.

La finalitat de la fundació quan va néixer era esdevenir un suport de l'OMT per a tot el que fos relatiu a educació, formació i investigació en turisme. Tot plegat, s'efectua des d'Andorra i totes les activitats i iniciatives de l'OMT en aquests tres vessants es realitzen des del Principat. La Fundació Themis estima que "si es dóna formació en aquests països, s'incrementen les capacitats dels seus ciutadans i es pot aprofitar més el potencial del turisme com a indústria en el propi territori".

L'organització amb seu a Andorra compta amb àrees de treball diferents: una és la investigació, que està destinada a descobrir les necessitats que tenen en educació i formació els països i regions perquè els governs puguin desenvolupar plans nacionals. Per exemple, "vam detectar que en una regió de Sud-amèrica tenia molta oferta educativa en llicenciatures, diplomatures i postgraus en Turisme però tenia poca en formació bàsica (cambrers, recepcionistes, etc). En aquest cas, la demanda de personal no satisfeia les necessitats reals", va exposar el director executiu. Actualment l'institut de l'OMT ha engegat un estudi a l'Orient Mitjà i un altre sobre el mercat laboral a l'Àfrica. Segons va comentar Valdes, "encara no hem fet cap anàlisi a escala europea, ja que la realitat de cada país és molt diferent". El que sí que es fa és mantenir el contacte amb Ensenyament Superior del Govern i formar part de discussions sobre la creació de la carrera de Turisme. D'aquesta manera, Themis s'apropa més a les necessitats que té Andorra. També s'executa un programa de qualitat anomenat Tedqual per a institucions educatives. És un sistema de certificació de qualitat per a programes de formació i educació en Turisme. Aquest darrer s'està posant en marxa en sis països del continent africà. En àmbit formatiu, la fundació incorpora activitats que es lideren des d'Andorra. El públic principal al qual s'adrecen les formacions són els funcionaris de les administracions turístiques nacionals. Es realitzen seminaris i cursos en què es tracten temàtiques com ara la planificació turística, màrqueting turístic i qüestions relacionades amb la sostenibilitat, per bé que totes les àrees de responsabilitat s'intenten cobrir amb aquesta oferta de cursos. L'oferta té seminaris de dos dies a postgraus de dos anys. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT