PUBLICITAT

Defensa de l'Andorra «real» davant l'hostilitat que prové de l'exterior

  • Mateu replica als mitjans estrangers que el país són els ciutadans «que no saben comptar milions»
  • Les paraules del síndic general reben el suport unànime de la resta de grups parlamentaris
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El síndic pronuncia el seu discurs a la Sala dels Passos Perduts davant autoritats i consellers, ahir Foto: ÀLEX LARA

L'acte més polític de la Diada de Meritxell va ser, com és tradició, el discurs del síndic general, Vicenç Mateu, que va servir per fer una repàs de la situació política i per mencionar de forma directa el cas Pujol, una polèmica que ha envoltat Andorra i que les autoritats no van defugir ahir.

Si fa uns dies el ministre Portaveu, Jordi Cinca, es va referir a Andorra com a convidat de pedra en tot aquest afer, Mateu va lamentar ahir que els mitjans de comunicació estrangers «han parlat molt d'una Andorra que té poc a veure amb la majoria de la gent d'aquest país». El síndic va dibuixar l'Andorra real, la de majoria de ciutadans «que es lleva d'hora per anar a treballar (…), de les persones senzilles, dels ciutadans honestos i anònims que amb prou feines saben comptar en milions d'euros ni coneixen altres paradisos que els que la nostra meravellosa natura els depara».

El síndic va aprofundir més, constatant que són els ciutadans de carrer«els que pateixen i veuen com el seu estimat país és en boca de molts en una percepció no sempre positiva».

Va ser un missatge compartit a la Sala dels Passos Perduts. Tant el cap de Govern, Toni Martí, com la resta de presidents dels grups parlamentaris –alguns amb matisos– van coincidir en aquesta defensa de país.

El discurs de la màxima autoritat al Consell General va estar caracteritzat per altres assumptes d'actualitat, amb més tints de política interna, però també amb al·lusions a la globalització i a la crisi econòmica. Mateu es va dirigir a les institucions i consellers reclamant-los «transparència» i que rendeixin comptes «no només al final de mandat». Va apuntar a la necessitat d'una major comunicació amb els ciutadans –«més coneixements i menys publicitat»– perquè la societat no és submisa ni silenciosa, sinó que vol participar en la presa de decisions i exigeix que els seus interessos «estiguin millor representats».

La crisi va centrar una part de la seva al·locució. Davant aquests temps de tribulació el síndic va reclamar major implicació als polítics en front «la voluntat dels qui només pensen en el seu interès sense atendre al bé de la comunitat», una demanda que va fer extensiva als ciutadans i als agents socials «perquè les crisis poden fer sortir el pitjor d'una societat, però també el millor», va assenyalar, alertant que són en moment com l'actual «en què ens hi juguem qui som, com a individus però també col·lectivament».

No van faltar unes dosi d'optimisme. Mateu va assegurar que el «sistema gaudeix de prou bona salut per reiventar-se i fer front als reptes que plantegen els nous temps». En aquest tram del discurs es va referir als pilars de l'actual legislatura com són «l'obertura i la diversificació econòmica».

Va ser el darrer discurs de Meritxell del mandat. Pel mig hi ha unes eleccions generals que, com es va apressar a afirmar Martí, «no tinguin dubtes de que seran al 2015».

pinya parlamentària / La defensa d'Andorra per part del síndic va rebre el suport dels presidents dels grups parlamentaris. Jaume Bartumeu –grup mixt-SDP– va mostrar la seva satisfacció però amb un missatge directe a Martí: «Ja era hora que algú vingués a ajudar-me en aquesta qüestió després d'un silenci preocupant des del Govern». El veterà polític va defensar també que «Andorra ha fet els deures».

David Rios, president del grup socialdemòcrata, va manifestar que «s'ha dibuixat una Andorra injusta perquè està fent esforços molt importants en l'homologació internacional i per avançar cap a la transparència».

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va elogiar el discurs del síndic i va constatar que «hem hagut d'aguantar aquesta tempesta mediàtica produïda sobretot a l'estat veí del sud». En relació al cas Pujol, El polític lauredià va destacar que «és un tema que està en mans de la justícia i hem d'esperar el seu desenvolupament». Va afegir que, a judici seu, el que cal fer davant d'aquest afer és «mantenir la calma i la serenor'.

Posteriorment, durant l'atenció als mitjans de comunicació, el síndic va afegir que «després dels esforços que s'han fet els darrers anys per tal que Andorra deixi de ser un paradís fiscal, aquesta notícia és com si ens tornés a portar enrere», assegurant que «en l'imaginari col·lectiu de molta gent és com si estiguéssim al 2007 o al 2008 i no al 2014».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT