PUBLICITAT

Una Diada de Meritxell políticament correcta

  • Aquest any es va imposar la celebració de la concessió del Santuari com a Basílica Menor per damunt de polèmiques suscitades arran de l'homilia de l'any passat del copríncep episcopal
JOSEP ROMERO
CANILLO

Periodic
Un feligrès enregistra a l'església de Meritxell la Missa d'acció de gràcies en la concessió del títol de Basílica Menor, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La commemoració de la Diada de Meritxell d'aquest any va tenir un caire molt festiu i focalitzat bàsicament per la celebració de la concessió per part del Papa Francesc del títol de Basílica Menor al Santuari de la Mare de Déu. Si l'any passat l'homilia del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives va aixecar bastant polèmica per les seves referències a l'avortament i al matrimoni gai, la d'ahir, per començar, va ser llegida per un altre orador, el cardenal Antonio Cañizares, prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, el qual va actuar com a representant del Sant Pare i, alhora, va concelebrar la solemne Missa d'acció de gràcies amb l'arquebisbe de la diòcesi d'Urgell.

HOMILIA/En el seu sermó Cañizares va fer continues referències als vincles entre el ciutadans andorrans i l'església. I, en aquest sentit, va expressar la transcendència de la proclamació ja que «significa la unió del poble andorrà amb l'església». Es va intentar esquivar en tot moment polemitzar sobre temes més delicats i que formen part del debat en el si de la societat del país. Ni el mateix copríncep, justament acabada la celebració, va voler entrar en cap tipus de controvèrsia perquè «després tergiversen les meves homilies», va indicar. Vives va voler agrair «el bonic detall del Vaticà cap a Meritxell», coincidint amb els 100 anys en què el papa Pius X va declarar a la Verge patrona de totes les Valls.

Prèviament a la cerimònia es va descobrir una placa commemorativa de l'efemèride que va ser col·locada als fons de l'església i es va llegir la «butlla papal» en la què el Pontífex atorga «el títol i dignitat de Basílica Menor, l'església del Santuari de Nostra Senyora de Meritxell, dedicada en honor a Déu a i a la beata Verge Maria, situada a Canillo, on es venera la seva honorable i graciosa imatge».

La significació que se li va voler donar a l'acte va quedar palès quan a l'inici de la Missa Cañizares va aparèixer amb el bàcul del bisbe Guitart que data del 1921. Tanmateix el calze d'or que va presidir l'eucaristia va ser una donació de la vídua de l'expresident francès, Giscard d'Estaing.

Les primeres files del temple van ser ocupades, com és habitual, per les primeres autoritats polítiques encapçalades pel cap de l'executiu, Toni Martí, el Síndic General, Vicenç Mateu, representants de la judicatura i cos diplomàtic, entre d'altres. La celebració va ser seguida per centenars de persones que omplien l'església i el claustre contigu.

VIATGE PAPAL/ Joan-Enric Vives va valorar positivament la invitació cursada divendres passat per Martí al Sant Pare perquè visiti Andorra, tot i que el mateix arquebisbe va assegurar que la proposta no era nova perquè el mateix l'havia convidat «igual que a l'anterior papa Benet XVI». Vives veu viable aquesta possibilitat tenint en compte que «el pontífex acostuma a triar molt els seus viatges i sobretot si són de curta durada». «Una estada coincidint amb un periple per Lourdes, per exemple, podria ser una bona opció», va concloure.

DIÒCESI D'URGELL/ El Santuari de la Mare de Déu de Meritxell se suma a les altres dues basíliques menors amb què compta la diòcesi d'Urgell: la Catedral de Santa Maria de la Seu, a la qual l'any 1905 li fou concedida aquesta distinció, i la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp (1923). 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT