PUBLICITAT

El portugués se salva de les retallades

  • El Govern lusità i l'Institut Camoes consideren que no seria possible desenvolupar un programa mínimament coherent amb menys professors
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva Foto: ANA

El Govern de Portugal assegura que mantindrà el nombre de cursos i professors de llengua portuguesa a Andorra. Així ho ha explicat la coordinadora d'Ensenyament portuguès a Espanya i Andorra, Filipa Soares. Segons Soares, «malgrat les dificultats pressupostàries» i la reestructuració que s'està fent en l'ensenyament portuguès a l'estranger, que en alguns casos ha comportat la pèrdua de docents en algun país, no es qüestiona el model que s'aplica a Andorra. Soares també ha indicat que aquest curs, el Govern de Portugal dotarà de biblioteques escolars en portuguès els centres educatius on es cursen classes d'aquesta llengua. Tot i que la matrícula es tancarà a finals de setembre, de moment s'han inscrit 203 persones als cursos.

Soares ha explicat que des del Govern i des de l'Institut Camoes de Cooperació i de Llengua «consideren que no seria possible desenvolupar un programa mínimament coherent amb menys professors». En aquest sentit, ha destacat que, «tot i que el nombre de matriculats no és el que ens agradaria, mai s'ha qüestionat una reducció del professorat», de manera que per als cursos d'aquest any es mantindran les dues docents que hi havia fins ara. Soares ha destacat que a Andorra «hem tingut molta sort», a banda del fet que «els alumnes, pares i professors estan fent una bona feina».

La coordinadora ha assenyalat a l'ANA que, de moment, per als cursos d'aquest any ja hi ha 203 persones inscrites, tant nens i joves que cursen els seus estudis en horari extraescolar, com adults que es formen a la Universitat d'Andorra. La matrícula, però, s'ha allargat fins a finals de setembre, i Soares confia que la xifra creixi més.

Tot i que els cursos de portuguès havien tingut més alumnes, des que es va establir un preu de matrícula, per tal de poder fer front al procés de certificació acadèmica dels títols, el nombre va baixar. Soares, però, s'ha mostrat satisfeta perquè les inscripcions van pujant, i aquest any ja s'està notant un increment d'alumnes. Tot i això, «no és la xifra que ens agradaria tenir, i confiem que segueixi creixent».

Això permetrà, entre d'altres coses, «organitzar grups de forma més homogènia i estructurant-los el millor possible», de manera que es podrà agrupar alumnes per edats i per nivells. Tot plegat, ha afegit Soares, intentant compaginar el fet que es pugui «desenvolupar un programa coherent» amb el fet que la formació no cansi massa als alumnes, ja que es realitza després de la jornada escolar.

Pel que fa a les activitats educatives complementàries que té previst el Govern portuguès a Andorra, Soares n'ha destacat tres. D'una banda, se subministraran biblioteques escolars amb llibres en portuguès a tots els centres educatius que acullen classes d'aquesta llengua.

Amb aquesta mesura, es vol facilitar l'accés dels alumnes a la literatura infantil i juvenil en llengua portuguesa, però també es vol difondre aquest contingut entre la resta d'estudiants, és a dir, aquells que no cursen classes de portuguès.

D'altra banda, al llarg de l'any també s'oferiran diferents exposicions itinerants de l'Institut Camoes a totes les parròquies del país. Una d'elles estarà dedicada a la història de l'azulejo, una altra a la història del fado i una darrera a la importància de la llengua portuguesa. Finalment, també es vol programar una trobada dels alumnes amb una escriptora portuguesa que encara s'ha de determinar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT