PUBLICITAT

'Rentrée' literària

  • La Fira del llibre del Pirineu i la Setmana del llibre en català ofereixen bones expectatives als escriptors andorrans
LAIA F. MAROT
escaldes-engordany

Periodic
A dalt, imatge d'edicions passades de la Fira del Llibre del Pirineu. Al centre a l'esquerra, l'escriptor Joan Peruga. A baix a l'esquerra, l'escriptor Albert Villaró, i a baix a la dreta, l'historiador Pere Canturri. Foto: TONY LARA

Aquest concepte tan literari de la rentrée és bonic, ho afirma l'escriptor andorrà Albert Villaró, al qual l'esperen cites importants només començar el curs: avui a la fira del Llibre del Pirineu a Organyà, i el proper dissabte a la Setmana del llibre en català que s'organitza a Barcelona. «Les expectatives són bones», afirma.

Una Setmana que ha anat canviat de dates fins a sobreposar-se a la fira literària dels Pirineus: els dos esdeveniments culturals es van inaugurar ahir i coincideixen aquest primer cap de setmana. El membre de l'Associació del Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, va dir que «la Fira és un esdeveniment consolidat i l'opinió majoritària va ser mantenir-ne les dates». Els arguments: «El públic dels dos esdeveniments és diferent», ja que a Organyà hi assisteix «gent del territori» i la Setmana del llibre en català té una durada de deu dies, per tant, els autors s'ho podien combinar, com serà el cas de Villaró. Un cas diferent, però, és el de les editorials: A4 Editors no tindrà presència aquest any a Organyà però sí estarà a Barcelona.

 

LA 18A EDICIÓ / La Fira del Llibre del Pirineu arriba aquest any a la seva majoria d'edat i compta amb una bona representació d'autors andorrans i/o que escriuen sobre el país. A banda de Villaró, qui avui presenta llibre per partida doble a les 16.30 hores –La selva moral 2.0 (Editorial Andorra 2013)i el premi Josep Pla Els ambaixadors (Editorial Destino 2014)–, abans ho farà l'historiador Pere Canturri a les 11.30 h de L'Andorra de Pere Canturri (Editorial Andorra), una recopilació de textos sobre el Principat que ha escrit al llarg de la seva vida.

També presentaran llibre Marià Cerqueda (Poques ovelles, pocs xiulets) i hi intervindrà Manel Figuera, autor de la nova guia de senderisme Andorra, 17 excursions a peu (Cossetània Edicions) i Roser Galícia, amb Viatge a la muntanya fins a l'èxtasi (Edicions Salòria, 2014).

Demà la representació andorrana vindrà de la mà del filòleg Xavier Rull, amb l'estudi Repertori andorrà. 300 joies del vocabulari del Principat d'Andorra (Edicions Salòria, 2014).

La commemoració del centenari del naixement del escriptor Esteve Albert també estarà present a la Fira del Llibre del Pirineu, amb una exposició que acollirà la sala de les Homilies d'Organyà durant tot el cap de setmana.

Isidre Domenjó va celebrar la presencia del autors i editorials andorranes que «són uns entusiastes d'aquesta Fira», que els serveix d'aparador per promocionar la seva producció editorial. Per la seva banda, l'escriptor Albert Villaró va dir que «la Fira d'Organyà cada vegada funciona millor i és un plaer i una obligació assistir-hi si escrius aquí».

La Fira del Llibre del Pirineu creix aquest any mig dia i finalitzarà demà, amb l'objectiu de «donar resposta a una demanda del públic, dels llibreters i dels editors». En aquest sentit, Domenjó va dir que «creix la literatura del Pirineu. A la fira es presentaran 30 llibres d'autors i temàtica pirenaica dels últims 12 mesos, i no hi són tots!», unes dades que «reflecteixen l'empenta i la bona creació i producció literària dels Pirineus i que creix progressivament».

DAVANT DE LA CATEDRAL / Com dèiem, avui també i fins el dia 14 els autors i editorials andorranes tenen cita a Barcelona, davant de la Catedral, a la 32a Setmana del llibre en català.

Des de l'estand andorrà –format amb la col·laboració del Departament de Cultura del Govern i l'Associació d'Editors d'Andorra – la cap d'Àrea de Lectura Pública i Biblioteques del Govern, Inés Sánchez, va explicar que les expectatives són les mateixes que fa dos anys: «Les nostres tenir presència i les editorials vendre».

Sánchez va explicar que el balanç de vendes de fa dos anys va ser bo. Llavors, com a novetats es presentaven a Barcelona la guia del romànic de l'Editorial Andorra i la primera de les Històries de la nostra història d'Alfred Llahí.

Aquets any, algunes de les novetats que Sánchez va destacar són: El museu de l'elefant (Editorial Andorra) de Joan Peruga, el dos llibres de Villaró –La selva moral 2.0 i Els ambaixadors–, Albert Llahí amb Qui és qui als carrers d'Andorra i el còmic Història Digital d'Andorra.

Els editors que hi participen són: Publicacions del Govern d'Andorra; Institut d'Estudis Andorrans; Editorial Andorra; Editorial Límits; A4 edicions; Aloma editors; Edicions del Diari d'Andorra; 2 + 1 editors (Alfred Llahí); Anm editors; Societat Andorrana de Ciències; i el Col·lectiu Portella. En total s'oferiran uns 130 títols, inclòs algun material amb un format diferent del llibre, com la revista Portella i algunes litografies de Sant Jordi que edita Àgora Cultural cada any.

La jornada forta per a Andorra serà el dissabte 13, dia en el qual Joan Peruga farà un itinerari literari d'El Museu de l'Elefant pels llocs de Barcelona que surten a la novel·la . A continuació, Villaró i Iñaki Rubio presentaran els reculls de relats La selva moral 2.0 i Trencadís, publicats els dos a Editorial Andorra. També serà el dia en el qual tindrà lloc el debat Andorra, bressol de noves veus literàries, al que a més de Villarò, Rubio i Peruga i participarà l'escriptor Albert Salvadó.

Un setembre en el qual la literatura del Pirineu ja comença amb l'èxit d'estar present en esdeveniments tan importants per a la literatura catalana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT