PUBLICITAT

«L'art és la mentida que permet comprendre la veritat»

  • Suñé clausura la 31 edició de la Universitat d'Estiu amb una cita de Picasso que resumeix les conclusions de les diverses ponències i reitera l'aposta del Govern per educar en l'esperit crític dels alumnes
L. F.M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

El debat intens entre l'artista i crític Carles Guerra i el sociòleg i catedràtic Bruno Péquignot, que tancava les sessions de la 31a Universitat d'Estiu, va ser, tanmateix, l'obertura a una reflexió que hagués servit de pròleg per a un nou curs de Les arts al segle XXI: camins i reptes: «La cultura i l'art poden ser l'eina de dissolució d'aquest capitalisme d'extrema voracitat que ha portat la societat a la situació actual».

Rosa Pera, la moderadora d'aquesta edició, va ressaltar les paraules «responsabilitat», «enfortiment» i «esperit crític», com a claus de les diverses ponències i dels camins de l'art per a aquest segle.

L'art ha d'interpel·lar a la comunitat i en participen tant els receptors com els productors. La ministra d'Educació, Roser Suñé, va dir en les seves conclusions que «l'experiència estètica és cognitiva, en la qual hi participen tant l'artista com el regarder».

L'àmbit de treball d'aquesta edició, les arts, va ser escollit per ser «ampli, engrescador i diferent» i amb l'objectiu «d'endinsar-nos des de la perspectiva global de l'art en els fenòmens socials». La ministra va resumir les ponències fent un repàs per les diverses jornades: «Hem après a mirar la dansa com un fenomen complex, l'art de protesta per entendre nous llenguatges, i el teatre com una experiència col·lectiva. També hem treballat temes com l'existència o l'heroisme en el teatre i la literatura». Aquesta última, en referència a la jornada que van protagonitzar Javier Cercas i David Trueba, la que va tenir més èxit, amb uns 300 assistents –la resta de ponències han comptat amb una mitjana de 160 persones.

Suñé va tancar les seves conclusions amb la famosa cita de Pablo Picasso: «L'art és la mentida que ens permet comprendre la veritat». En aquest sentit, la ministra va reiterar l'aposta educativa del Govern per les arts visuals i plàstiques i amb la voluntat de cultivar l'esperit crític dels alumnes; això sí, aquest camp «també necessita d'altres espais fora de l'escola», en què les persones tinguin l'oportunitat de gaudir de l'efecte que pot produir una obra estètica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT