PUBLICITAT

L'Hospital de Meritxell enllesteix un protocol pels casos d'Ebola

  • El centre disposa també del material necessari d'aïllament per als usuaris i el mateix personal del centre
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Primers símptomes per detectar un possible cas de la malaltia. Foto: EL PERIÒDIC

L'Hospital de Nostra Senyora de Merixtell ha enllestit un protocol d'actuació destinat tant al personal com als usuaris pels casos d'infecció per la malaltia d'Ebola o per a aquelles persones que presentin símptomes compatibles amb un possible contagi. El document complementa l'actual protocol del Ministeri de Salut i Benestar sobre consells i recomanacions de com actuar en el cas de contagi i dictamina, alhora, mesures de tipus preventiu.

El director assistencial del centre hospitalari, Francesc Aroles, va explicar que el protocol segueix les indicacions del Centre de Control d'Infeccions d'Amèrica, CCD, i ha estat consensuat per tots els membres de la Comissió d'Infeccions de l'Hospital de Meritxell. Una comissió formada per la mateixa direcció assistencial i les divisions i àrees específiques.

La confecció del protocol ha tingut una primera conseqüència pràctica: la compra per part de l'hospital de tot el material de protecció necessari, que ja es troba en el mateix centre. Ara per ara no existeix a l'hospital un àrea específica per ingressar pacients contaminats per la malaltia o que siguin sospitosos d'haver-la contret. Tot i així existeix una de referència en l'eventualitat que es detecti algun cas d'epidèmia i que «pot anar canviant en funció de com evolucioni la situació».

MESURES DE SEGURETAT / Aroles va assegurar que el conjunt de la població pot estar molt tranquil ja que «s'han pres totes les mesures de seguretat possibles». No obstant, Aroles va manifestar que «és molt difícil que a dins del país es registri algun cas com va passar a Espanya», referint- se al religiós que va morir a Madrid víctima de l'Ebola.

DETALLS del protocol / El protocol se centra en l'àmbit hospitalari,tot i que les recomanacions són aplicables a qualsevol àmbit d'assistència sanitària. Aquest document es refereix, a més del personal de salut, a les persones que treballen en establiments de salut que tenen un risc d'exposició amb als pacients i/o amb els materials infecciosos, incloent substàncies corporals, subministraments mèdics i equips contaminats, les superfícies ambientals contaminades, o aerosols generats durant certs procediments mèdics.

Les seves recomanacions també inclouen als metges, infermeres, auxiliars d'infermeria, terapeutes, tècnics, personal de serveis mèdics d'emergència, personal d'odontologia, farmacèutics, personal de laboratori, personal d'autòpsies, estudiants i treballadors en pràctiques, personal contractat i personal de salut a la llar.

També és extensiu a les persones no directament implicades en l'atenció al pacient (per exemple, administratius, dietistes, manteniment de la casa, bugaderia, seguretat, manteniment, facturació, capellans i voluntaris), però que podrien estar exposats a agents infecciosos que poden ser transmeses als pacients.

Així, entre les mesures profilàctiques destaquen aquelles com ara que totes les persones que entrin a l'habitació del pacient facin servir almenys uns guants, un vestit (resistent o impermeable als fluids) i protecció suficient per als ulls (ulleres o careta).

L'OMS / L'Organització Mundial de la Salut va decretar el passat 8 d'agost l'Ebola com una emergència de salut internacional. Aquesta decisió no implica un avís, sinó un missatge d'alerta per a la comunitat internacional, és a dir, «que l'emergència decretada a l'oest d'Àfrica ens afecta a tots».

Des de llavors, l'activació dels protocols davant d'un cas sospitós és una decisió rutinària, emmarcada en les garanties de seguretat pròpies que exigeix l'OMS a tots els països. Perquè s'activin els protocols s'han de donar especialment dues situacions, que el pacient sospitós tingui més de 38,3ºC (a més d'alguns símptomes com cefalea, vòmits o hemorràgies) i que hagi estat en una de les àrees afectades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT