PUBLICITAT

El Govern endureix els criteris però obre els ajuts a famílies amb un fill

  • Caldrà haver residit al país durant set anys i es parteix del topall del salari mínim, no del mitjà
  • Benestar calcula que se'n podran beneficiar el doble d'infants, amb una partida de 600.000 z
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Saboya i Casals expliquen els detalls del nou programa d'ajuts, ahir Foto: TONY LARA

Les prestacions familiars per fill a càrrec ja no estaran assumides per la CASS, sinó pel Govern. Així es va establir amb l'aprovació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris aprovada el passat abril, i així se'n deriva, també, del Reglament de les prestacions familiars aprovat ahir en Consell de Ministres. A banda del canvi de titularitat de qui ho gestiona, es plantegen diverses modificacions respecte al funcionament actual amb l'objectiu de controlar millor que les ajudes «arribin més a qui ho necessita», va exposar el director de Salut i Benestar, Josep Casals. Així, s'endureixen alguns criteris. Però a l'altra cara de la moneda, i dins la població més necessitada, s'amplia el col·lectiu, ja que ara també podran demanar aquestes ajudes les famílies amb un fill.

A conseqüència d'aquest darrer canvi, i segons els càlculs estipulats pel Govern (que calcula que cada família demandant pot tenir de mitjana 2,5 fills), s'arribarà a uns 500 infants. Això seria «el doble que fins ara», va assegurar Casals. En conseqüència, «es triplica la dotació econòmica», que passarà a ser d'uns 650.000 euros.

Pel que fa a la quantia econòmica de l'ajut, no varia massa respecte al funcionament actual. Seran 96,20 euros mensuals per fill. On entra la gran diferència és en la voluntat del Govern de donar un tracte preferent a les famílies amb infants discapacitats. Si se'ls accepta l'ajuda, no rebran 96 euros, sinó 115 per infant.

L'altre col·lectiu que rebrà un tracte preferencial amb la introducció del reglament serà el de les famílies monoparentals. L'ajuda serà la mateixa, però serà més fàcil accedir-hi. Benestar ha establert el que anomena «llindar de cohesió social», o en d'altres paraules el topall màxim d'ingressos que fixa si l'ajut es pot concedir o no. Aquest llindar s'estableix en funció del salari mínim (per persona). En el cas de les famílies monoparentals, podran tenir uns ingressos fins a un 20% superiors al salari mínim per poder sol·licitar l'ajuda.

Del salari mitjà al mínim / Precisament aquest llindar de cohesió social, juntament a l'augment dels anys de residència per poder ser apte per l'ajut (es passa dels 5 als 7 anys), és el que marca clarament aquest enduriment de les condicions per accedir a les ajudes per fills a càrrec. Fins ara el topall màxim d'ingressos partia del salari mitjà. Ara es partirà del salari mínim, és a dir, 962 euros mensuals. Això si, aquest també varia amunt o avall en funció de l'edat del fill, de si té alguna discapacitat o de la tipologia de la família.

Per posar un exemple, una família nuclear amb un fill menor de 14 anys no podrà tenir uns ingressos superiors als 2.116,40 euros mensuals. Si el fill és major de 14, aquests ingressos no podran ser més alts dels 2.308 euros. Si la família és monoparental, aquí la xifra baixa fins als 1.154,40 euros mensuals.

Les ajudes ja es poden començar a sol·licitar. I tal i com va explicar l'ahir ministre portaveu, Gilbert Saboya, amb l'entrada properament del sistema informàtic integrat es controlarà el nombre d'ajuts que demana cada persona a Benestar. Si se'n comptabilitzen molts, aquest o d'altres «es poden arribar a bloquejar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT