PUBLICITAT

Els comuns esperen un informe jurídic sobre la Regla d'or

  • Els cònsols volen saber si hi ha articles inconstitucionals abans de negociar esmenes
  • Mandicó afirma que DA està disposat a buscar entesa i seguiran les reunions
IMAR MARTÍNEZ
CANILLO

Periodic
Reunió de cònsols d'una sessió anterior a la d'ahir Foto: ÀLEX LARA

Els comuns van tornar a demostrar el seu desacord amb molts punts de la llei de sostenibilitat de les finances públiques, d'estabilitat pressupostària i fiscal (més coneguda com Regla d'or) perquè consideren que perden autonomia. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va assegurar ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols que «estem en negociacions amb el Grup Parlamentari Demòcrata». A més, Mandicó va explicar que «a finals d'aquesta setmana o a principis de la vinent» ha d'arribar un informe demanat pels comuns i redactat pel professor de dret, expert constitucionalista i assessor dels comuns Miguel Ángel Aparicio i pel catedràtic Luís Alonso. En ell, s'exposarà si la proposició de la Regla d'or «té alguns articles d'inconstitucionalitat», va afirmar Mandicó. A partir d'aquí, els comuns es reuniran per estudiar quines esmenes presentaran, però hauran de buscar consens ràpid perquè els terminis són limitats.

Mandicó va explicar que les reunions amb el grup demòcrata van començar abans de l'estiu i avui mateix en tindran una altra amb els consellers de DA. Els comuns no tenen competències per introduir les esmenes, tot i això el cònsol major de Canillo va afegir que «el grup parlamentari està disposat a arribar a una entesa amb els comuns».

Austeritat sí, menys autonomia no / Els cònsols consideren que és important prendre mesures d'austeritat i la Regla d'or estableix uns límits d'endeutament i controls en segons quina mena d'inversions. Si s'acaba aprovant, el Govern i els comuns hauran de presentar, a l'inici de la legislatura, una planificació pressupostària a quatre anys vista que serà revisada cada any. D'aquesta forma s'obligaria a planificar qualsevol gran inversió que es volgués fer des de l'administració.

Però el que no volen els comuns es perdre autonomia. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va ser una de les que es va mostrar més en contra de certs punts de la llei. Ferrer va incidir en la rellevància que es vol donar al Tribunal de Comptes, un òrgan que, segons Ferrer, «no és responsable davant de ningú. Nosaltres, en canvi, som responsables, primer davant del ciutadà i després davant dels òrgans de l'Estat, com ara el poder judicial». El Tribunal serà l'encarregat d'emetre informes vinculants que revisaran si es compleixen els objectius. Per tant, els comuns podrien perdre certa autonomia «tot i ser escollits per sobirania popular a través de les urnes».

5.000 euros més per comú / L'altra novetat exposada durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols és l'ingrés de 5.000 euros extres fins a final d'any que haurà d'afegir cada comú als 10.000 que es van pressupostar en un principi per cobrir les despeses comunes. Mandicó va explicar que «s'han demanat una sèrie d'informes (a part del referent a la Regla d'or) que suposen un augment del pressupost inicial». Entre d'altres, destaquen els informes jurídics referents a l'impost indirecte sobre les transmissions patrimonials (ITP) o els referents als entorns de protecció per a la modificació de la Llei del patrimoni cultural.

De cara a l'any vinent es tornaran a pressupostar 12.000 euros pel fons comú. Mandicó va assenyalar que «aquest any el vam rebaixar a 10.000 euros perquè teníem diners al compte i tornarem a augmentar a 12.000 per evitar que es repeteixi la situació actual».

Balanç positiu del CMTNM / L'altre tema que va destacar Mandicó és el balanç positiu que ha fet el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el Director del Departament de Turisme, Sergi Nadal, sobre el darrer Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya, que va assolir una xifra rècord d'assistència i una presència notable a través de les xarxes socials. A més, la vuitena edició de l'esdeveniment celebrada el passat mes d'abril es va tancar amb un superàvit de 23.000 euros. Mandicó va confirmar que s'està preparant una reunió a Sant Julià. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT