PUBLICITAT

La pugna per l'intercanvi de dades marcarà les negociacions pel CDI

  • Andorra vol mantenir les condicions actuals; Espanya podria demanar la gestió automàtica
  • Els dividends, els interessos bancaris, els serveis i els royalties, aspectes que perdran tributació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rajoy i Martí encaixen les mans, moments abans de la reunió mantinguda també a la Moncloa, ara fa just dos anys. Foto: DAVID CASTRO

El cap de Govern, Toni Martí, es reuneix avui amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy. La trobada es durà a terme a les 12 del migdia al Palau de la Moncloa. Malgrat que les darreres setmanes les relacions entre Andorra i Espanya han estat marcades de manera descarada pel cas Pujol, des de les dues parts s'assegura que el tema que monopolitzarà la vetllada serà l'estat de les negociacions per la signatura del Conveni de no doble imposició (CDI), que volen tancar els dos països els propers mesos. Aspectes com la tributació dels dividends empresarials, dels royalties, dels interessos bancaris o dels serveis prestats al país veí són elements que entraran dins el text per tal que no es produeixin dobles tributacions ni perjudicis pels empresaris. En aquest sentit no sembla que hi hagi d'haver massa estira-i-arronses. El quid de la negociació passarà bàsicament per com quedarà l'intercanvi d'informació fiscal entre els dos països.

Tal i com va exposar ahir Jaume Torres, de la consultoria comptable andorrana ANCEI, en la negociació d'aquests convenis generalment la clàusula més important és la d'intercanvi d'informació. «Aquí és on s'està lluitant de forma més forta, perquè en els convenis hi ha moltes maneres d'intercanviar informació». El que voldria Andorra és que la situació quedés com fins ara, és a dir, sense variar el que estipula l'acord d'intercanvi d'informació fiscal signat l'any 2010. En d'altres paraules, que només es puguin demanar dades previ requeriment i amb la necessitat de poder justificar que la persona en concret té comptes a Andorra.

Però Espanya, en el marc d'aquestes negociacions, «fins i tot pot arribar a demanar intercanvi informació automàtic», assegura Torres. És a dir, exigir que s'enviï la informació sobre tots els residents fiscals a Andorra de forma automàtica o almenys de la manera més eficaç possible. S'ha de tenir en compte que les negociacions s'han de contextualitzar també en tota la polèmica sobre la família Pujol i els seus comptes a bancs andorrans.

Del 24,75% de tributació al 0% / Però a banda de les grans peces per encaixar en aquesta negociació pel CDI, hi ha d'altres aspectes menys punyents però que representen canvis importants sobretot per l'empresariat andorrà. Hi ha quatre punts els quals el CDI permetrà que es redueixi molt considerablement les penalitzacions als empresaris que operen al país veí.

El punt més clau és el dels serveis prestats. En l'actualitat, quan un empresari andorrà presta un servei a Espanya, se li aplica un 24,75% de retenció. És a dir, enlloc de cobrar –per posar un exemple–, 100 euros, en cobra 75. I sobre la factura, és a dir, independentment de les despeses que suposa realitzar aquest servei. Amb l'aplicació del CDI aquesta tributació desapareixerà, i l'empresari andorrà passarà a pagar únicament el 10% a Andorra, tal i com estipulen les lleis d'aquí.

També es redueixen les penalitzacions tributàries per a les empreses andorranes amb dividends a l'Estat veí. Actualment es paga un 21% d'impostos, i «s'intentarà passar al 5%-10%», afirma Torres.

I finalment, dos aspectes més: els interessos bancaris i els royalties, que tampoc caldrà tributar al país on no es resideix. Actualment, si un banc d'aquí deixa un préstec a un espanyol, quan aquest paga se li aplica una retenció. I pel que fa als royalties, Andorra aplica un 10% de retenció.

Després hi ha aspectes que afecten a particulars, com la declaració de la renda de transfronterers o la declaració per béns immobles de propietat al país veí, que en principi no variaran. És a dir, se seguirà fent el procés estipulat al país on es resideix.

LA CEA DIU QUE JA ES VA TARD / Evidentment, tots aquests exemples donats tenen la seva correspondència en el cas contrari, és a dir, per als espanyols que, per exemple, prestin serveis a Andorra. Per tant, l'aprovació d'aquest CDI «ha de ser una bona notícia per a tothom», assegura Torres. «Si no es toca l'intercanvi d'informació, si queda com està, és una gran notícia pel país», ja que moltes empreses andorranes podran prestar serveis a Espanya sense penalització. I al revés. Empreses que estiguin donant serveis a Espanya, amb l'existència del conveni es plantejaran instal·lar-se a Andorra per només pagar un 10% de tributació. «Això pot atraure noves empreses cap al Principat», manifesta l'expert comptable.

Aquestes bones notícies, ara parlant sobretot en clau andorrana, són compartides per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). Malgrat que no van voler entrar en valoracions profundes ja que no coneixen la lletra petita del conveni, van exposar que «fa molta falta l'aprovació del CDI». Això sí, consideren que es va tard: «Ja hauria d'haver estat signat», va reivindicar Xavier Altimir, president de la CEA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT