PUBLICITAT

Dificultats per definir la subvenció dels partits

  • Les donacions hauran de ser només de persones físiques i no anònimes
J.R.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

L'organisme internacional que tracta sobre la corrupció (GRECO)va avisar Andorra que li cal una llei sobre finançament de partits polítics, i en un moment en què frontera amunt i frontera avall aquest tema està permanentment sobre la taula i tants escàndols està causant, és la oportunitat per fer una llei moderna, consensuada entre tots els grups parlamentaris i que dissipi qualsevol dubte sobre com s'han de finançar a partir d'ara els nostres partits polítics. El text està gairebé enllestit, però falta precisament el rovell de l'ou, l'apartat que fa referència al finançament.

La comissió legislativa es troba davant un dilema, ja que el GRECO reclama que hi hagin subvencions públiques anuals als partits, però els grups parlamentaris coincideixen en què davant la situació econòmica aquest mecanisme aixecaria recels entre la ciutadania.

Per això s'està treballant en un model híbrid que passaria per mantenir el sistema actual que atorga als partits una quantitat segons el nombre de vots i de consellers obtinguts a les eleccions, i una part d'aquesta dotació es reconvertiria en forma de subvenció directa a les formacions, tal com demana l'organisme internacional. D'aquesta manera, segons apunten fonts del Consell General, no s'augmenta la partida destinada als partits i es dóna resposta als requeriments del GRECO.

Un altre punt destacat del text fa referència a les donacions als partits polítics. Els consellers generals estan treballant amb un model que permet les donacions de persones físiques que no podran ser anònimes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT