PUBLICITAT

Tardor legislativa tensa

  • La reforma de la jubilació dels funcionaris i la regla d'or són dues lleis per a un debat parlamentari calent
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Consell General del 29 de maig, quan va debatre el matrimoni homosexual Foto: ÀLEX LARA

Dimecres que ve amb la reunió de la Junta de Presidents arrenca el curs legislatiu d'una tardor que DA espera especialment calenta, i que coincideix gairebé amb el darrer tram de la legislatura. Hi ha dos futures lleis que inquieten especialment als demòcrates, com són l'anomenada regla d'or i, com no pot ser d'una altra manera, la reforma del pla de jubilacions dels funcionaris, un afer que ve aixecant espurnes des que va ser anunciat pel ministre de Finances i que ha portat els empleats públics a la Batllia denunciant el Govern i la sindicatura, amb una actitud que des del grup parlamentari i des del Govern s'interpreta com una estratègia per guanyar temps per intentar esgotar el calendari del mandat de Toni Martí. Dimecres la Junta de presidents haurà de marcar la data per a la celebració d'una o dues sessions dels Consell General.

Dins del paquet hi ha un altre projecte que portarà la seva discussió. És l'instrument essencial del Govern que servirà –o farà nosa– al proper Executiu. Quan s'hagi de treballar al Consell General el pressupost per al 2015 totes les lleis que estiguin en curs a la Comissió Legislativa de Finances quedaran aparcades. Així ho estableix el Reglament: prioritat absoluta pels que han de ser els comptes de l'Estat. Per tant, els consellers s'han d'afanyar per tancar i aprovar la regla d'or i les pensions dels funcionaris.

cònsols a l'expectativa / La regla d'or està a l'espera del criteri del Govern –que serà favorable– i malgrat que es pogués pensar que quedava al calaix després de rebre les crítiques d'alguns cònsols, la intenció de DA es recuperar-la. La proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques, d'estabilitat pressupostària i fiscal, –regla d'or– pretén assegurar la «sostenibilitat de les finances públiques a llarg termini», segons van explicar abans de l'estiu els consellers de DA Matí Salvans i Daniel Armengol. L'objectiu és que el proper Govern i els propers comuns quan inciïn el seu mandat ja l'hagin d'aplicar en l'elaboració dels respectius pressupostos.

Aquesta limita també la pressió fiscal de tots els impostos; la imposició directa (IRPF, l'Impost de societats i les plusvàlues immobiliàries) no podrà ser superior al 40% del total d'impostos que recapti l'Administració general –sense tenir en compte els impostos especials del tabac, l'alcohol i els carburants. Quan el marc fiscal estigui tot tancat, és a dir, ja amb l'implantació de l'IRPF, «la recaptació prevista dels impostos directes per sobre dels indirectes serà del 39%». Armengol va subratllar que aquesta limitació «expressa la clara voluntat que no es pugi el tipus a mig o llarg termini». En cas que l'IGI augmentés la seva recaptació, «voldria dir que l'economia va millor, llavors també s'obriria possibilitat a pujar els directes», va puntualitzar.

Pel que fa a la limitació de l'endeutament, quedarà permesa en el 55%. En els països de l'entorn, l'endeutament públic sobre el PIB el 2013 supera el 90% (França i Espanya), mentre que a Luxemburg és del 23% i a Suècia del 40%. Andorra es troba en el 44% (l'any 2003 era del 17%). Ara bé, quan s'arribi al 50% del endeutament global, la llei estableix l'obligació d'asseure's tots plegats a negociar per trobar els mecanismes per no arribar al 55%. A més, l'endeutament de l'Administració general estarà limitat al 40% i pel que fa a les parapúbliques, el seu endeutament no podrà superar el 50% dels seus fons propis. Per als comuns es manté la limitació actual (200% de la mitjana d'ingressos dels darrers anys).

L'altre punt calent, molt més conegut, és la reforma del pla de pensions dels funcionaris ja que l'actual, segons el Govern, és insostenible. Aquí el ministre de Finances, Jordi Cinca, s'ha trobat amb l'oposició absoluta de tots els sindicats, que es mostren amb total desacord que els hi toquin les condicions actuals. Queda el dubte de saber com quedarà finalment el projecte després que DA presenti les esmenes, i si aquestes serviran per fer un gest de complicitat a un col·lectiu que té tant pes electoral. Totes dues parts estan d'acord en què els funcionaris es jubilin amb un 70%del salari i les prejubilacions per als cossos especials a partir dels 55 anys se situïn en el 60%. Però hi ha molt articulat i grans diferències. Durant la tardor es dirimiran els interrogants.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT