PUBLICITAT

Gibraltar no és Andorra

  • Un informe de la OLAF sobre el contraban de tabac a Espanya ignora el Principat i apunta cap el Penyal
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent espanyol escaneja una moto a la duana gibraltarenya, l'any passat Foto: EFE/A.Carrasco Ragel

L'any 2000 el Govern espanyol va donar per tancada després de més de dos anys, l'anomenada operació Muntanya que va bloquejar totalment la frontera espanyola amb Andorra per evitar el contraban de tabac. El sobtat increment d'homicidis vinculats al contraban a zones frontereres i l'augment del trasllat per la frontera de milers –o milions– de cigarretes van ser l'excusa perfecte per al desplaçament dels Grups d'Acció Rural (GAR) de la Guàrdia Civil procedents de Navarra per controlar durant les 24 hores del dia la frontera. Més de 1.110 persones van estar inculpades per contraban i 78 més van ser detingudes per altres delictes relacionats amb el contraban.

El Govern andorrà, liderat en aquella època pel Marc Forné, es va veure forçat a decretar una llei que declarava il·legal el contraban de tabac –de forma eufemística anomenat com a mercaderia sensible. Els agents de l'institut armat es van retirar i fins ara ha dominat la normalitat, encara que segons dades de la subdelegada del Govern espanyol a Lleida, la Guàrdia Civil de la demarcació de Lleida va intervenir l'any passat 272.604 paquets de tabac de contraban valorats en més d'1,2 milions d'euros, fet que representa una disminució dels paquets comissats del 44% respecte al 2012, any en què la quantitat va pujar a 491.842 paquets.

És una tradició que Madrid miri sempre cap el nord quan es tracta de buscar culpables. Que si contraban, que si paradís fiscal, i ara el cas Pujol... Ha hagut de ser la OLAF, l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau, la que ha hagut d'estirar de les orelles els governants de Madrid per fer-los veure que més avall hi ha una petita colònia –vestigi d'un anacronisme històric– que es diu Gibraltar, tutelada per un germà gran, el Regne Unit, que fins ara ha parat Espanya de qualsevol intent de boicot, per molt que José Luis amb la seva guitarra cantés pels volts dels 60 aquella cançó que deia: «Bién lo sabe Dios, Gibraltar español», un tema inflat de ranci patriotisme franquista.

La indústria tabaquera espanyola està sota sospita. Després de rebre un informe en el qual la OLAF certifica que hi ha indicis més que suficients de contraban de tabac des de Gibraltar i fins i tot blanqueig de capitals, la Fiscalia General de l'Estat ha demanat ja al fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, que obri diligències per aclarir entre altres coses, si hi ha companyies implicades en el frau.

La raó està, més enllà de l'informe de la OLAF, en què l'Agència Tributària ja fa mesos que està investigant a la indústria, i el Govern espanyol té sospites cada vegada més fonamentades que hi ha companyies que estan venent a Gibraltar molts més paquets dels que realment es consumeixen al Penyal amb l'objectiu que aquestes cigarretes entrin després en el mercat espanyol de manera il·lícita, sense pagar impostos i a un preu per tant molt més baix.

El Confidencial explica que Hisenda està posant el focus sobretot en els fabricants de les denominades licit whites, marques que es fabriquen o importen de forma completament legal però que estan destinades després al tràfic il·lícit.

Després d'haver crescut un 34% només en l'últim any i amb més de 50 marques al mercat, les illicit whites suposen en l'actualitat més de la meitat del tràfic il·legal, mentre que el 45,7% restant correspon al tabac de contraban de les grans marques i a producte falsificat.

portes d'entrada / La principal porta d'entrada és al Penyal. De fet, segons les dades que té Hisenda, el Camp de Gibraltar va concentrar l'any passat prop del 60% de les diligències d'aprehensió per infracció administrativa de contraban de tabac de tot Espanya. Si a més pensem en Galícia com una altra gran porta d'entrada, per als contrabandistes andorrans queda poc mercat. Resulta curiós que la OLAF no citi en el seu informe Andorra, tot i els esforços de Madrid en la darrera dècada de centrar el focus d'atenció del contraban a les muntanyes pirinenques. Segons va publicar El Mundo, la conclusió de la investigació –a càrrec de James Creieu, de la Unitat de Tabac i Articles Falsificats– no deixa cap dubte: «Hi ha motius per creure que els delictes de contraban de tabac i blanqueig de capitals afectant els interessos financers, o d'una altra índole, de la Unió Europea, han estat comesos».

Els experts de la OLAF han accedit a dades molt específiques. Per exemple: entre el 2006 i 2011, les exportacions de tabac per via terrestre amb destinació a Gibraltar s'han triplicat, cosa que no es correspon amb la població del Penyal, de 30.000 habitants. El 2012, les entrades de tabac a Gibraltar van ascendir a 110 milions de paquets. D'anar destinades només al mercat de consum intern, suposaria que cada gibraltareny –des un nadó a un ancià de 100 anys–fumaria al dia 180 cigarrets, segons els càlculs del diari espanyol. Està clar doncs que Gibraltar no és Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT