PUBLICITAT

Un perjudici d'uns 700 milions d'euros

  • El dossier de 400 pàgines detalla les pràctiques utilitzades en els últims quatre anys a la colònia anglesa
EL PERIÒDIC
MADRID

El contraban de tabac a Gibraltar i el blanqueig de capitals associat a aquesta activitat va causar un perjudici d'uns 700 milions d'euros als estats de la Unió Europea entre els anys 2010 i 2013, segons recull l'informe de l'Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF) remès a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que ha obert una investigació sobre aquest assumpte.

L'informe de la OLAF, que consta de gairebé 400 folis i serà traduït de l'anglès en els pròxims dies, detalla les pràctiques de contraban i blanqueig de capitals que una sèrie d'empreses i societats establertes al Penyal haurien dut a terme en els últims quatre anys.

El perjudici a les arques públiques dels Estats de la Unió Europea estaria ocasionat, segons les citades fonts, per les càrregues impositives i duaneres que s'haurien deixat d'abonar en aquestes transaccions i la disminució de vendes que el tabac de contraban hauria provocat a la venda de paquets legals.

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, que ha signat el decret d'incoació de diligències informatives que dóna inici a la investigació, designarà en les pròximes setmanes a un fiscal instructor, que decidirà si presenta una denúncia o querella per aquests fets davant un dels sis jutges instructors de l'Audiència Nacional.

Les fonts del Ministeri Fiscal consultades van assenyalar a Europa Press que les activitats descrites per la UE podrien ser competència de l'Audiència Nacional per tractar-se de delictes comesos per espanyols a l'estranger, que correspon investigar aquest tribunal en virtut de l'article 65 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

L'informe de l'OLAF insta la justícia espanyola i a la britànica a actuar en aquest assumpte després d'advertir que «hi ha motius per creure que s'han comès delictes de contraban de tabac i blanqueig de capitals que afecten els interessos financers, o d'una altra índole, de la Unió Europea».

El febrer passat aquesta oficina ja va advertir que estava investigant l'«augment significatiu» del contraban de cigarretes que s'havia produït en els últims anys en el sud d'Espanya, i alhora va demanar informació sobre aquestes pràctiques a les autoritats de Gibraltar.

«La OLAF confirma que ha obert una investigació sobre l'augment significatiu del contraban de cigarrets al sud d'Espanya en els últims anys. En aquesta fase no es poden donar més detalls sobre l'abast de la investigació», va assenyalar llavors a Europa Press un portaveu de l'Oficina Antifrau.

La investigació es va obrir el 2013 després que la OLAF rebés «informació concreta» sobre l'increment del contraban de cigarretes al sud d'Espanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT