PUBLICITAT

El Govern respon l'OCDE i defensa el «comportament exemplar» del país

  • L'obertura de la via judicial tanca la possibilitat que l'estat espanyol demani dades del cas
  • Cinca afirma que a la reunió amb Rajoy és rutinària i que no hi ha cap voluntat de tractar la qüestió
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca es disposa a iniciar la roda de premsa aclaparat per ?flashos' i càmeres. Foto: ÀLEX LARA

Possiblement la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va oferir ahir Jordi Cinca sigui la més mediàtica a la que hagi hagut d'assistir mai. Càmeres arribades de l'estat veí van comparèixer per intentar treure-li alguna declaració sucosa, per intentar pressionar-lo, amb preguntes amb doble sentit, perquè caigués i parlés més del compte sobre el cas Pujol. Però el ministre portaveu va defensar, defensar i defensar qualsevol comportament del Principat els darrers anys en matèria de transparència fiscal. En català o en castellà, però la seva declaració sempre va anar encaminada a assegurar que Andorra està tenint «un comportament exemplar». D'aquesta manera, també responia a possibles interpretacions que es podien desprendre de les manifestacions del director de política fiscal de l'OCDE, Pascal de Saint-Amans, aquest dimarts.

«El comportament d'Andorra és inqüestionable», i va apel·lar a l'avaluació del Fòrum Global feta pública aquest mes de juliol, la qual assegurava «que Andorra avança i que el compliment és parcial». I encara va anar més enllà. La situació actual del Principat i la qualificació rebuda per l'organisme internacional «és una realitat que no poden dir tots els països d'Europa».

Seguint amb les declaracions de Saint-Amans i al possible toc d'atenció de l'organisme que encapçala (afirmant que Andorra era «parcialment complidoar» en les directrius pactades»), Cinca va justificar que parlava d'un «context històric» del qual el Principat va començar a sortir-ne l'any 2008. Fins arribar a l'actualitat, on Andorra «ha adquirit un compromís amb la transparència».

ESPANYA NO POT DEMANAR INFORMACIÓ / Pel que fa a una possible petició del Govern espanyol o d'Hisenda de dades bancàries de la família Pujol mitjançant el conveni d'intercanvi d'informació fiscal que els dos països van signar fa quatre anys, Cinca va voler puntualitzar dos aspectes. Per una banda, i tal i com dicta el propi text del conveni, Andorra no pot per pública informació sobre el país que la sol·licita ni sobre la titularitat de l'implicat. Per aquest motiu hi ha silenci en aquest sentit. Però encara més, un cop oberta la via administrativa (hi ha dues comissions rogatòries a la Batllia), al Govern espanyol se li tanca l'opció de demanar informació via administrativa, és a dir, via conveni. Així, i tenint en compte que tot apunta que fins ara la demanda no s'ha activat, l'Estat veí ha perdut l'opció de poder fer-ho a partir d'ara.

Aprofitant que es parlava de la lletra petita d'aquest conveni, Cinca va respondre a les declaracions del primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, la setmana passada. El socialdemòcrata lamentava «el silenci i la manca de transparència que està tenint el Govern». El ministre portaveu va assegurar que aquesta afirmació «mostra un desconeixement del conveni, que precisament es va signar quan ell estava a la cartera de Finances». «No es pot donar informació nominal», va exposar Cinca, que va lamentar que les declaracions de López «s'emmarquin més en l'àmbit preelectoral».

RAJOY-MARTÍ, REUNIÓ RUTINÀRIA / D'entre les preguntes insistents dels periodistes a la sala, moltes d'elles van anar encaminades a intentar esbrinar el contingut de la reunió que mantindran dimarts vinent el cap de Govern, Toni Martí, i el seu homòl·leg espanyol, Mariano Rajoy. Una trobada que s'emmarca dins «la normalitat de les relacions entre els dos polítics». Servirà per tractar l'evolució de la futura signatura del Conveni de no doble imposició i també per sol·licitar el suport espanyol cara les negociacions del Principat amb la Unió Europea. En cap cas es parlarà del cas Pujol, va assegurar Cinca, o almenys això intentarà evitar Martí. «Mai s'ha concretat cap reunió per parlar de qüestions concretes», va afegir el ministre portaveu.

Cinca es va mostrar ferm en el seu posicionament durant tota la roda de premsa. Tampoc va caure quan se li va preguntar si des del Govern es tem una fuga de capitals. «És un cas particular, les persones que han contractat els serveis dels bancs del país coneixen la seva fiabilitat». També va reiterar que Andorra és un mer convidat de pedra en tot aquest cas.

I per acabar, ja més alleugerat, va convidar a tots els periodistes espanyols a assistir cada dimecres a la roda de premsa de Consell de Ministres. «Espero que ens visitin més per conèixer la realitat d'Andorra i què estem fent». Que no dubtin que tornaran, però el motiu no variarà massa. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT