PUBLICITAT

FEDA vol portar la cogeneració també al Pas de la Casa

  • Moles creu que la seva ubicació i necessitats el fan un enclavatge ideal
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Vista general del Pas de la Casa Foto: TONY LARA

Primer va ser Soldeu, després la Comella, i ara el Pas de la Casa. Emmarcat en el pla per diversificar les seves fonts d'energia, reduir la dependència exterior i crear un important sector energètic al país, la parapública FEDA vol estendre la cogeneració (consistent en la producció combinada de calor i electricitat) a diversos punts del país. El proper que té en ment és el Pas de la Casa. I ja ha iniciat els primers passos per fer-ho realitat: Ahir es va publicar un edicte al BOPA per tal d'iniciar estudis que determinin la viabilitat del projecte.

El director de FEDA, Albert Moltes, va justificar la decisió d'anar al Pas de la Casa perquè es tracta d'una població que ofereix un enclavament ideal per a la cogeneració. Per una banda, per tractar-se d'«un nucli urbà» molt concentrat, que permetria abastar a molta població sense la necessitat d'haver d'estendre la xarxa de cogeneració a molta longitud. Per altra, perquè és la localitat andorrana amb més demanda de producció de calefacció. I finalment, i potser el motiu més important, perquè els seus voltants no estan urbanitzats, de manera que seria senzill «trobar terreny per ubicar la central». Precisament aquest darrer punt és el que està frenant més possibles noves ubicacions per estendre la cogeneració a Andorra. «Costa trobar llocs, no per la demanda sinó per l'espai», va reconèixer Moles.

L'edicte publicat ahir fa referència a l'estudi per al potencial tèrmic i la viabilitat tècnica d'una central de cogeneració del Pas. El director de FEDA no va descartar que es pugui incloure una partida ja al pressupost de l'any vinent per tal de poder iniciar el projecte. A més, ja té el vistiplau del Comú d'Encamp (amb qui ha mantingut converses les darreres setmanes), que hi veu beneficis econòmics, ja que la cogeneració permet subministrar calor a preus més baixos.

Entrada de privats / Pel que fa a la inversió necessària per tirar-ho endavant, FEDA es troba a l'espera de les modificacions legals al sector energètic que permetin l'entrada de capital privat. Així, es podria iniciar el projecte «amb participació privada», de manera que la parapública no hagués d'assumir tota la càrrega econòmica.

Moles es va mostrar convençut que el projecte del Pas pot tirar endavant en un termini de 2-3 anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT