PUBLICITAT

El visat biomètric posa en perill la recuperació del turisme rus

  • Les informacions apunten que el nou sistema entrarà en vigor durant l'any que ve
  • Els touroperadors proposen al Govern espanyol tenir delegacions a totes les regions
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
Cartell de rebaixes amb la traducció al rus a l'Avinguda Meritxell, ahir Foto: TONY LARA

a la preocupació del tercer sector per la caiguda del turisme rus, propiciada principalment per la devaluació del ruble i la crisi de Crimea, s'hi afegeix un nou i gran problema: el visat biomètric. A diferència del procés actual en què els sol·licitants només han de donar un seguit de dades sense necessitat de personar-se a les ambaixades i consolats, amb el sistema que s'implantarà els habitants russos estaran obligats a presentar-s'hi físicament. Les darreres informacions apunten que es farà realitat a partir de l'any vinent. Els touroperadors creuen que, si no s'actua amb temps i molta precaució, la nova forma d'adquirir el visat podria ser devastadora i fer desaparèixer pràcticament el turisme procedent de Rússia. I no només afectaria als qui vénen a passar les vacances, sinó també podria ser un gran obstacle per als qui treballen temporalment, tenen negocis o immobles als estats de la zona Schengen.

El problema per a Andorra / Tot i que el Principat no forma part del tractat de Schengen, s'ha de tenir en compte que la majoria de turistes russos que visiten Andorra ho fan a través dels touroperadors que programen sortides des de la costa catalana, i Espanya sí que forma part de la zona on s'instaurarà el visat biomètric. El problema recau en què els habitants russos hauran de presentar-se físicament als consolats i ambaixades dels països de destí per fer-lo. Si una família de cinc membres que viu a Sant Petersburg vol viatjar a Barcelona, haurà de desplaçar-se tota abans i amb temps a Moscou (gairebé 750 quilòmetres) per fer-se el visat, ja que és l'únic lloc on hi ha consolat espanyol. I això que la distància entre aquestes dues ciutats és petita en comparació a les dimensions del país.

Una alternativa que proposen els touroperadors és la de tenir delegacions a totes les regions de Rússia on es facin vols directes a Espanya per acotar les distàncies que hauran de fer els habitants del país per tenir el visat biomètric. Els receptors de turistes russos asseguren que hi ha entre 20 i 25 operadors que tenen vols charter a Espanya i demanen a les autoritats espanyoles que es preocupin d'ampliar el nombre de delegacions.

Actuar sobre segur / Els touroperadors asseguren que si el nou sistema es posa en marxa sense estar segurs del seu correcte funcionament, podria representar el descens en milers de turistes russos i unes grans pèrdues econòmiques per a ells i per al tercer sector, tant important per a Andorra. Una proposta seria anar incorporant de forma progressiva el nou sistema i estar preparats i comprovar el funcionament amb molta antel·lació.

Destins com Turquia són ara molt més populars entre els russos per la proximitat i el cost general molt més baix. Els nous destins s'han convertit en una alternativa amb la que no es pot competir. A més, fora de la zona Schengen, els problemes amb els visats desapareixen. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT