PUBLICITAT

Les despeses amagades castiguen el comerç, cada dia menys competitiu

  • Les comissions de les targetes i la impossibilitat de pagar sense augmentar costos redueixen marges
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns turistes de compres a la zona per a vianants de l'avinguda Carlemany, Vivand Foto: tony lara

Les comissions per fer efectius els pagaments amb diner de plàstic i la impossibilitat de pagar els proveïdors sense augmentar els costos, són alguns handicaps que afronta el comerç, sobretot ara que els bancs espanyols ja apliquen la normativa europea que limita les comissions per als pagaments amb targetes de crèdit. Així, mentre que els comerciants del país veí afronten comissions del 0,2% pels pagaments amb targetes de dèbit i del 0,3% pels pagaments amb targetes de crèdit, els comerciants andorrans han de satisfer el 0,5% per a les compres de més de 30 euros efectuades amb targetes domèstiques i comissions que van de l'1,5% al 4% per a les compres efectuades amb targetes estrangeres, és a dir la majoria. El que un banc apliqui una comissió més o menys elevada dependrà únicament del volum de negoci que giri el comerç. Amb la qual cosa, els més petits sempre són els més castigats.

El vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), Antoni Miralles, va explicar ahir que «el comerç té problemes per mantenir el diferencial de preus que avui es redueix al diferencial de l'impost indirecte». I va afegir que «amb l'excusa que tenim un sector bancari petit sempre es pressiona el comerciant que no para d'assumir costos i una sèrie de despeses que no tenen els nostres competidors més propers que a més, poden aconseguir preu perquè el seu volum de compra és molt més important».

costos ocults / Miralles va matisar que «el sistema es va crear en un moment en que el diferencial de preus amb els nostres veïns era molt gran, hi havia diferencial fiscal, restitucions i subvencions de la Comunitat Econòmica europea, ara tot això ha desaparegut i el diferencial fiscal també s'escurça». Si els marges del comerç es van reduint pel canvi de conjuntura, però també per les despeses que suporta i que no han minvat, Miralles va puntualitzar que «una vegada assumit el canvi de model, els comerciants s'han adaptat, mentre que la resta de sectors no ho han fet, continuen gravant el sector com si el volum de negoci fos el mateix que ja fa uns quants anys».

Els comerciants continuen tenint les mateixes despeses bancàries –o més, com és el cas de les targetes de crèdit i de les comissions–, la mateixa despesa amb els transitaris de duana i continuen pagant impostos al Govern per entrar la mercaderia, mentre que el diferencial espectacular que tenia Andorra «ha desaparegut», va sentenciar el vicepresident de la FACA. Miralles va insistir en què es tracta d'una qüestió d'eficiència. «Cal aplicar el model de país sostenible que es busca a través de l'estalvi i l'eficiència a tots, perquè ara per ara, potser algun sector ho aconseguirà, però a nivell d'entrada i sortida de riquesa, no ho estem aconseguint». I va afegir que «és una llàstima que ningú prengui en compte tot això que està penalitzant, i molt, el comerç, que no deixa de ser un sector que representa el 25% del PIB».

Competència empresarial / El vicepresident de la FACA va reiterar que «falta competència empresarial, ara mateix veus el Santander que anuncia a la televisió que no cobra comissions als clients, aquí cada entitat aplica preus diferents a vegades per a cada client, i a més a més, no totes ofereixen els mateixos serveis als comerciants per fer els pagaments als proveïdors». I va concloure que «els comerciants estan cada dia més desencantats però tampoc s'uneixen per intentar resoldre aquests problemes». 

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT