PUBLICITAT

L'OCDE avisa: Andorra no es pot negar a donar informació

  • Saint-Amans alerta que si posa traves «s'asseurà al banc dels acusats»
EL PERIÒDIC
PARIS

Periodic
Saint-Amans, durant una recent aparició pública de l'OCDE Foto: OCDE

Andorra no pot negar-se a facilitar la informació fiscal que li sol·liciti Espanya. Així de contundent es va mostrar ahir l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en clara referència al cas Pujol i a les comissions rogatòries presentades des del país veí.

El director de política fiscal de l'OCDE, Pascal de Saint-Amans, va recordar que aquesta obligació de facilitar informació afecta a les demandes que l'administració tributària espanyola li pugui fer a Andorra per a expedients que no hagin prescrit, en virtut dels compromisos adquirits davant el Fòrum Global per a la Transparència.

Si el Principat obstaculitzés aquest procediment, «correria el risc de veure's al banc dels acusats», davant dels seus socis del Fòrum Global, va indicar Saint-Amans en declaracions recollides per Efe.

Cal recordar que Andorra figurava a les llistes de paradisos fiscals que va elaborar l'OCDE a instàncies del G20, però com tots els integrants es va comprometre l'any 2009 a reformar la seva legislació i a modificar les seves pràctiques. Això va suposar, en primer lloc, acceptar l'intercanvi d'informació fiscal dels països que li demanin per a casos concrets de residents.

A l'informe sobre Andorra finalitzat a l'agost, el Fòrum Global va assenyalar que es tracta d'un estat «parcialment complidor», el que significa la segona qualificació més baixa en una escala de quatre nivells.

Durant el període de la revisió, entre el juliol del 2010 i el juny del 2013, Andorra va rebre 29 demandes d'informació de quatre països i va donar una resposta final a 20 d'elles.

Saint-Amans va precisar que Andorra «sempre s'ha fet de pregar» i ha mostrat reticències a les reformes. I va afegir que el seu marc legal i legislatiu, una vegada ha negociat acords bilaterals amb els principals països amb els que té intercanvis financers, s'ajusta els estàndards internacionals «però a la pràctica està menys bé».

Reunió amb martí / Amb tot, però, el director de política fiscal de l'OCDE, que s'ha reunit recentment amb el cap de Govern andorrà, Toni Martí, creu que les coses «estan canviant» i que hi ha «voluntat de complir».

També va assenyalar que l'cas Pujol desvetlla el paper que ha tingut el secret bancari en l'ocultació de diners de no residents al fisc, però que ara «això s'ha acabat» perquè qui amagui «corre el risc que se'l descobreixi».

Andorra va fer un pas més al juliol al firmar la declaració de l'OCDE que compromet als països que l'adopten a finalitzar amb el secret bancari i a adoptar el nou estàndard d'intercanvi automàtic d'informació. D'acord amb aquesta disposició, que ha d'adoptar el G20 al setembre i que podria començar a aplicar-se el 2017, els estats hauran de comunicar als seus respectius països tota la informació de no residents, el que inclou comptes bancaris, interessos, rendiments o assegurances de vida.

Els que no ho compleixin s'exposaran a figurar a noves llistes negres, amb els efectes que això tindria per a la seva reputació financera.

A més a més, les institucions financeres internacionals han alertat que no invertiran a aquells països que obtinguin les dues notes més baixes, una d'elles les que té Andorra, i el G20 estudiarà sancions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT