PUBLICITAT

Hisenda vol fer un ús freqüent de l'intercanvi de dades fiscals

  • Bañeres té constància que els fisc espanyol veu en l'acord "una eina útil" per obtenir diners
  • El fiscal adverteix del risc que el secret professional sigui "una font de conflicte"
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Javier Gómez Bermúdez, Javier Zaragoza i Joan Pau Miquel, al centre de congressos de la capital, ahir al vespre. Foto: TONY LARA

Un cop entri en vigor l'acord d'intercanvi d'informació en matèria fiscal amb Espanya, el pròxim 1 de gener, la Hisenda espanyola farà un us regular del mateix amb la intenció d'obtenir ingressos en un context en què cada cop es recapta menys per la via tributària. Així ho va advertir ahir el Fiscal responsable de Delictes Econòmics del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Francisco Bañeres, durant la intervenció en el cicle sobre Prevenció del blanqueig de capitals, organitzat per BPA.

El toc d'atenció de Bañeres, l'instructor del cas Palau, no va procedir de l'hostilitat veïna, sino d'una voluntat de franca cooperació que, de fet, van manifestar tots els ponents. El Fiscal va afirmar tenir "constància" que l'Hisenda espanyola veu en el nou marc regulador "una eina útil" per recuperar diners objecte de blanqueig, motiu pel qual "hi ha la intenció de fer efectiu l'intercanvi d'informació" a demanda prèvia amb una certa freqüència. D'aquesta manera, i tal i com Bañeres va recordar, "és millor procurar un enteniment" en els processos que s'obrin amb aquesta finalitat i que tinguin una justificació legal.

En relació a la Llei d'intercanvi, el Fiscal va elogiar l'articulat en el seu conjunt, tot i que va advertir que un dels punts regulats, la possibilitat de no proporcionar les dades "quan la informació suposi la revelació de secrets professionals", pot ser "una possible font de conflicte". El motiu, segons ell, és el fet que "existeixen gestors de patrimoni i inversors que ostenten la titularitat d'un patrimoni" i que podrien situar el secret professional com a una possible via d'empara. Bañeres va manifestar, d'altra banda, que la llei d'intercanvi "no tindrà efectes retroactius" i que, en aquest sentit, "l'acord és contundent i rotund".

CARTELL DE LUXE
Els ponents de la jornada van ser, a més de Bañeres, el President de la Sala Penal de l'Audiència Nacional d'Espanya, Javier Gómez Bermúdez, així com el Fiscal cap de l'Audiència Nacional d'Espanya, Javier Zaragoza. Però especialment valorada va ser la participació del Fiscal adjunt i Director de la Unitat d'Intel.ligència Financera (UIF) d'Andorra, Carles Fiñana, que va participar per primer cop en un acte dirigit al públic en general, tal i com va celebrar el moderador, l'advocat i professor de la UB Josep Maria Fuster-Fabra.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT