PUBLICITAT

El cribatge de càncer de mama i colon detecta 72 casos a Lleida

  • Salut diu que les proves per a usuaris d'entre 50 i 69 anys redueixen la mortalitat en un 17%
EL PERIÒDIC
BORGES BLANQUES

Periodic
Una mamografia Foto: EL PERIÒDIC

els programes de cribatge de càncer de mama i de còlon i recte que porta a terme el Departament de Salut a la Regió Sanitària de Lleida van detectar de manera precoç a les 72 casos durant l'any 2013, en concret 11 casos de càncer de còlon invasiu i 61 casos de càncer de mama.

En concret, 6.393 usuaris de les ABS de les Borges Blanques, Artesa de Segre, Ponts i la Granadella van participar en el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, prop del 61% dels total dels convidats a fer-ho, mentre 12.595 dones de la Regió Sanitària de Lleida es van fer una mamografia en el Programa de detecció precoç del càncer de mama, gairebé el 82% del total de les convidades a la prova.

Salut va convidar el 2013 a la RS de Lleida 6.393 usuaris al Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR), dels quals 3.879 van entregar la prova de detecció de sang oculta a la femta (PDSOF), la qual cosa suposa un 60,68% de participació, una de les més altes de Catalunya. Sumant als participants els usuaris que va fer el cribratge fora del programa, la taxa de cobertura del PDPCCR és del 61,58% dels usuaris invitats. La taxa d'indicació de la colonoscòpia va ser del 92,6%, és a dir, en gairebé tots els casos es va recomanar la colonoscòpia.

El càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya i s'ha demostrat que participar en els programes de detecció precoç en redueix un 17% la mortalitat.

A Lleida, el PDPCCR es va iniciar el 2010 i entre els anys 2011-2012 van participar en el programa les àrees bàsiques de salut (ABS) de la Granadella, Agramunt, Alfarràs-Almenar i Almacelles, i l'any passat es van finalitzar les proves pilot a les ABS de les Borges Blanques, Artesa de Segre, Ponts i la Granadella (segona ronda). A causa de la dispersió geogràfica de la zona Salut va optar per aprofitar el circuit de recollida de mostres emprat a l'atenció primària.

Tots els usuaris d'aquestes ABS d'entre 50 i 69 anys, susceptibles de participar en el PDPCCR, van rebre una carta individualitzada en què s'indicava que havien de passar pel seu CAP o consultori local a recollir el kit de detecció de sang oculta a la femta (PDSOF). El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte va diagnosticar l'any passat 11 casos de càncer invasiu, 5 en homes i 6 en dones. La taxa de detecció de casos de càncer invasiu del PDPCCR el 2013 és de 2,84 per mil usuaris que han fet el cribratge. Alhora, es van diagnosticar 4 casos de càncer de colon in situ, que reben el mateix tractament que si fossin casos de pacients amb adenomes de risc intermedi o alt risc.

La taxa de colonoscòpies terapèutiques va ser del 82,6%, és a dir, en tots aquests casos la colonoscòpia va servir per fer el diagnòstic de la lesió i, alhora, extirpar-la.

D'altra banda, gràcies al Programa de detecció precoç del càncer de mama (PDPCM), 16.044 dones d'entre 50 i 69 anys de la RS de Lleida van ser invitades al PDPCM el 2013; i 12.595 d'aquestes dones, gairebé el 82% del total de convidades a la prova, es van realitzar una mamografia.

Durant els anys, la cobertura ha variat del 59,04% el 2006 fins arribar al 81,9% el 2013. Davant la sospita de malignitat, l'any 2013 es van derivar els casos de 94 dones a la Unitat Funcional de Mama de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), on un equip multidisciplinari de professionals sanitaris en va valorar les imatges i va realitzar proves més específiques per fer-ne el diagnòstic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT