PUBLICITAT

La comunitat peruana reclama la restitució del cònsol honorari

  • L'associació també es partidària de signar convenis bilaterals
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Instantània de la cinquena Convenció de Comunitats Peruanes a Europa, celebrada a Andorra la Vella. Foto: ANA

La comunitat de residents peruans a Andorra exposarà la demanda perquè es restitueixi el cònsol honorari al Principat, durant una cimera mundial que es realitzarà a mitjans d'octubre a Lima. La petició ja es va fer en el marc de la cinquena Convenció de Comunitats Peruanes a Europa, celebrada a Andorra la Vella a principis de maig. Tot i això, el col·lectiu encara no ha obtingut resposta.

Aleshores, es va trametre a l'ambaixador davant la Unesco, Manuel Rodríguez Cuadros, que era present a les jornades, però encara no hi ha hagut resposta. És per això que el president de l'Associació de Residents Peruans al Principat d'Andorra (ARPPA) i alhora organitzador d'aquesta cimera mundial de comunitats de residents peruans a l'estranger, Lorenzo Castillo, aprofitarà aquesta trobada per traslladar la petició al Govern peruà. Una reunió que que se celebrarà a Lima del 16 al 18 d'octubre. A banda, Castillo també insistirà en la necessitat de signar convenis bilaterals en matèries com l'educació, la sanitat o les pensions.

La comunitat peruana d'Andorra segueix insistint en la necessitat de recuperar la figura del cònsol honorari al Principat.

VACANT/ Fins fa dos anys, el Perú disposava d'aquesta figura a Andorra, però el diplomàtic es va jubilar i el país sud-americà no ha nomenat ningú per substituir-lo.

El president de l'entitat i alhora coordinador general d'aquesta cimera mundial, Lorenzo Castillo, va assenyalar que aquells dies intentaran transmetre aquestes peticions al president del Congrés i al president de la República del Perú, mitjançant entrevistes directes., informa l'ANA:

Lorenzo va destacar que el fet de no disposar d'un cònsol honorari al Principat els genera el problema d'haver-se de desplaçar a Barcelona per fer qualsevol tràmit. «Això comporta una despesa de temps i de diners, i no tots els compatriotes peruans s'ho poden permetre» va manifestar.

CONVENIS BILATERALS/A la cimera mundial també es demanarà que el Perú i Andorra iniciïn negociacions per establir convenis bilaterals en salut, pensions i educació. Castillo va explicar que, actualment, quan els peruans residents a Andorra retornen al seu país, «tenen problemes per poder accedir a l'atenció sanitària i a l'educació, i també per cobrar les pensions».

A banda, la qüestió de l'atenció sanitària també els genera problemes quan viatgen a l'estranger, com a conseqüència de la inexistència d'aquests convenis bilaterals entre el Perú i el Principat. Lorenzo va indicar, però, que per poder assolir aquests acords, primer caldrà que es restableixi el consolat honorari del Perú a Andorra.

La cimera que es realitzarà a mitjans d'octubre a Lima congregarà un centenar de representants de les diferents associacions i federacions de residents peruans d'arreu del món i està impulsada per l'Organització Mundial de la Comunitat Peruana a l'Exterior. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT