PUBLICITAT

Els afectats diuen que «interessos econòmics» demoren les sentències

  • L'associació denuncia que «tot està pactat» i que Naturlàndia no col·labora en el procés
  • Lamenten que no s'hagin realitzat les mesures de seguretat anunciades per a la tardor passada
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Marck Mackay presenta a la Seu de la Justícia el recurs contra Naturlàndia, el maig del 2012 Foto: ÀLEX LARA

L'associació No més accidents al Tobotronc, en contra del giny mecànic i que lluita perquè se'n millori la seva seguretat, comença a desconfiar de la Justícia andorrana. Segons asseguren, hi ha una sèrie d' «interessos econòmics» entremig que estan per sobre de la Justícia i que estarien intentant demorar i silenciar les sentències contra Naturlàndia. Actualment n'hi ha quatre en curs, a banda d'una del mes d'abril que ha fallat a favor del parc lauredià. Afirma que la responsabilitat del Tobotronc és de la persona que l'utilitza.

«Està clar que està tot pactat, que s'estan protegint i que no hi ha cap mena d'intenció que es faci justícia», va denunciar ahir Mark Mackay, portaveu de l'associació i que té interposada una demanda a la Justícia andorrana des del maig del 2012 per un accident de la seva filla. Precisament demà se'n celebren tres anys. «Hi ha interessos que pretenen que el cas es dilueix en el temps».

Per exemplificar-ho, Mackay va explicar que, dins del seu procediment judicial, el Batlle va acceptar una crida en garantia perquè els constructors del Tobotronc intervinguessin al procés, ja que part de la demanda apel·la a «deficiències de construcció». Però els constructors són alemanys, així que el Batlle andorrà va demanar que tota la documentació del cas i la pròpia demanda fos traduïda a l'alemany. Aquest juliol, li va donar 15 dies a Naturlàndia perquè presentés la traducció, però aquesta va traslladar la responsabilitat a la companyia d'assegurances i, de moment, no hi ha hagut cap mena de resposta al respecte. «A més encara han de venir els constructors alemanys a Andorra, a tot estirar, la sentència no sortirà fins almenys d'aquí un any i mig», va lamentar Mackay.

L'associació també s'ha mostrat molt enutjada amb l'única sentència que de moment hi ha sobre l'atracció de Naturlàndia. S'ha desestimat la demanda interposada per considerar que quan l'usuari accedeix al Tobotronc, «és conscient del risc que assumeix i ha estat del tot informat que accionant el fre pot reduir la velocitat». La pròpia sentència, amb tot, reconeix que «ha quedat demostrat que el giny ha causat molts accidents», una afirmació prou contundent com perquè s'actuï i es corregeixi, va plantejar Mackay.

A banda, tampoc comparteixen la comparació, feta pel Tribunal de Batlles, del Tobotronc amb esports com l'esquí o muntar a cavall. El giny de Naturlàndia «no és un esport d'aventura, forma part d'un ecoparc», van plantejar.

Mackay va explicar que seguiran amb les demandes malgrat aquest primer revés. Això si: la dona que va presentar la que ja té sentència no presentarà recurs. «Està amb un estat gran de desànim, no té ganes de gastar-se més diners i també hi ha el tema de la distància (viu a Andalusia)», va plantejar Mackay. «És una llàstima perquè si no hi ha recurs es crea jurisprudència», va afegir.

Promeses incomplertes / D'altra banda, l'associació en contra del Tobotronc també lamenta que des de Naturlàndia no s'hagin complert les promeses de millora de la seguretat de l'atracció. En una entrevista a Catalunya Ràdio fa vora un any, el director de projecte de Naturlàndia, Enric Ordóñez, va assegurar que a partir de la tardor del 2013 s'implementaria un sistema de protecció de peus que evités la mobilitat. Però, gairebé un any després de quan s'hauria d'haver realitzat, els propis integrants de l'associació han pogut constatar en primera persona que no s'han implantat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT