PUBLICITAT

Oposició i restauradors titllen d'error la suspensió de la Mostra

  • Bartumeu exposa que se li dóna una pausa per canviar el format i possiblement la data cara l'any vinent
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Comensals a la Mostra, en una edició anterior. Foto: ÀLEX LARA

La Mostra Gastronòmica d'Ordino no tindrà edició aquest 2014. El Comú ha decidit cancel·lar-la amb l'objectiu de millorar-la cara l'any vinent, amb un nou format, possiblement nova data i un espai a l'aire lliure. La decisió la va anunciar ahir el conseller de Turisme, Bartumeu Gabriel, i va causar una gran sorpresa, fins i tot enuig, entre alguns dels restauradors ordinencs. La minoria també va criticar la mesura, lamentant que es perd «un referent per a la parròquia». S'havien celebrat 22 edicions ininterrompudament.

«Per fer els canvis a mitges, de pressa i mal fets, millor donar-li una pausa i reformular-la», va justificar Gabriel. El Comú, segons va explicar el conseller, ja rumiava amb la idea de renovar el certamen a principis d'aquest any. Ho van analitzar en comissió, (on hi havia el conseller de la minoria, Èric Bartolomé), i van optar per enviar uns qüestionaris als restauradors de la parròquia demanant-los l'opinió i possibles canvis a realitzar. Però la cosa s'ha anat allargant, va reconèixer Bartolomé, i ara no hi ha temps per introduir en l'edició d'aquest setembre els canvis que s'estudien.

Gabriel va assegurar que la decisió té el beneplàcit tant dels restauradors de la parròquia com de l'oposició. Dels primers va dir que ja l'any passat van queixar-se que la Mostra «era molt monòtona» i que havia baixat l'afluència de turistes. I de la minoria va assegurar que era una decisió que s'havia pactat conjuntament. Però ahir les dues parts van desmuntar aquestes afirmacions. «En alguna ocasió s'havia parlat que calia trobar una nova fórmula», va manifestar el líder de la minoria, Enric Dolsa, «però mai s'havia acordat que calia suspendre-la». «No hi estem d'acord, donar-li un nou impuls ens sembla fantàstic, però sense anul·lar-la perquè ha estat un referent durant més de 20 anys», va criticar Dolsa, lamentant que hagi estat una decisió «que ha pres el senyor Bartumeu de manera unilateral». El conseller va anunciar que ha demanat una reunió amb el cònsol, Ventura Espot, per tractar la polèmica.

Pel que fa a restauradors, Josep Maria Riba, gerent de l'hotel Coma i del restaurant Tòpic (a més d'impulsor de la Mostra, el 1991) també va explicar que estava al corrent dels canvis i que fins i tot treballava amb el Comú per poder millorar la Mostra Gastronòmica. Però considera «un error» que s'hagi optat per cancel·lar-la. «No fer-la és senyal de manca d'imaginació i de ganes, també per part dels restauradors», va assegurar. D'altres implicats del sector també van criticar la mesura i es van mostrar sorpresos amb la notícia.

ADAPTAR-la a les tendències actuals / Pel que fa al nou impuls que se li vol donar –ja cara l'any vinent–, a l'esdeveniment gastronòmic per excel·lència d'Ordino, Gabriel va plantejar que les tendències a la restauració estan canviant i que ja no es porta tant el fet d'asseure's a una taula com si fos un banquet i anar menjant, sinó més la idea de degustar plats a peu dret. Una de les idees és substituir l'actual tiquet a preu tancat del dinar per «un tiquet de deu plats de degustació amb beguda inclosa». També s'està pensant en canviar l'espai i poder celebrar-ho a l'aire lliure. En aquest cas, no es descarta un canvi de dates, va plantejar el conseller ordinenc, i fer-ho més a tocar de l'estiu. A més, el Comú també exposa que el fet de celebrar-ho a Ordino Studios els condiciona, ja que és un edifici en lloguer que es pot ocupar en qualsevol moment, i potser a partir de llavors ja no s'hi podria celebrar allà la Mostra.

Finalment, també es vol incentivar la presència dels restauradors a través d'un concurs de plats, en què sigui el mateix públic qui premiï el treball presentat.

En qualsevol cas, el conseller va voler deixar clar que es tracta de decisions que es prendran de manera conjunta amb tota la restauració de la parròquia implicada en el certamen. Després de la Diada de Meritxell es convocarà a tot el sector per començar a treballar en aquesta 23a edició del 2015. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT