PUBLICITAT

Subcontractar informàtics fora del país

  • El sector digital és el primer en plantejar-se l'externalització per abaratir costos de producció
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sala de treball d'una empresa d'informàtica Foto: ÀLEX LARA

Les empreses busquen abaratir costos per fer més competent el producte. En principi, menys cost per produir s'hauria de traduir en un preu més baix per al consumidor i, per tant, més competitivitat en el mercat. Una proposta ferma en la qual ja està treballant la Iniciativa Actua és en l'externalització de determinades parts de la cadena productiva per abaratir costos. El sector de la informàtica i les noves tecnologies és el que ho té més fàcil per produir part del servei que comercialitzen fora de les fronteres del Principat, perquè un software, per exemple, no és un producte físic sinó virtual. Per tant, no representa cap cost en quant a transport. Això sí, la voluntat d'externalitzar la producció podria significar un revés per als treballadors qualificats del país.

Mà d'obra barata / En aquest sentit, el Secretari d'Estat per la Diversificació Econòmica i president d'Actua, Josep Maria Missé, va afirmar en una entrevista a El Periòdic d'Andorra que «hi ha empreses andorranes que el que estan fent és subcontractar una part de la producció de softwares o aplicacions a empreses portugueses», perquè segons Missé «Portugal és un país on tenen un preu de mà d'obra qualificada molt més baix que el que tenim aquí o a Catalunya». Tot i això, Missé va considerar que «hem de respectar que hi ha empreses que volen fer des d'aquí Andorra la enginyeria, i això no vol dir que marxin els informàtics». Missé va afirmar que «potser els que es queden fan tota la part de l'I+D, fan el disseny, fan tota ‘l'arquitectura' dels programes». Segons Missé el que fan les empreses és subcontractar una part del producte per després fer des d'aquí el màrqueting i la comercialització.

Missé va explicar que és un fet habitual en l'economia actual i que, tot i que s'ha d'aspirar a fer-ho tot aquí, «està assumit que la fabricació, per exemple, és molt més econòmica a la Xina que a Barcelona» i això és, segons el secretari,el que fa més competitius els productes als mercats.

El paper d'Actua / Missé va explicar que des de la Iniciativa Actua «hem de crear el clima perquè les empreses es puguin conèixer i puguin crear els vincles necessaris». Igual que es fa amb les empreses estrangeres que volen invertir a Andorra, Actua vol servir per agilitzar i facilitar els processos i «aconseguir fer molt més fàcils els contactes i que siguin un èxit». A més, per Missé són «relacions entre empreses» i, per tant, amb aquests productes no hi ha tampoc costos duaners.

El Secretari d'Estat per la Diversificació Econòmica va confirmar que a través d'Actua ja s'han posat en contacte empreses d'àmbit tecnològic i han començat a intercanviar productes o parts d'aquests. A més, Missé va explicar que no només s'han posat en contacte empreses d'àmbit tecnològic o informàtic, sinó que s'estan començant també «sinergies amb empreses d'altres àmbits».

competitivitat / Missé va insistir en la necessitat de ser competitius en un mercat cada vegada més global, però segons el secretari «no estem parlant de deslocalització de les empreses», sinó de l'adaptació de nous models on part del producte es produeixi fora.

A més, Missé va considerar que «hem de ser realistes, tota la cadena de fabricació d'una empresa és molt difícil cobrir-la en un país». Cal tenir en compte, però, que de personal capacitat n'hi ha a Andorra.

internacionalització / Missé va considerar que des de la Iniciativa Actua han volgut centrar-se molt «en la realitat del país», deixant de banda el que per ells és un pilar fonamental: la internacionalització de les empreses andorranes. Missé va explicar que «la internacionalització és el programa que més hem trigat a desenvolupar i en el que hi podem treballar més el pròxim any», i va insistir en les relacions i els pactes que s'estan tancant entre empresaris andorrans i portuguesos per «incentivar la competitivitat en un mercat global i volem veure com podem ajudar». Això sí, cal saber fins a quin punt es podran mantenir o fins i tot crear llocs de treball al Principat per al personal qualificat en els àmbits en els que s'insisteix en els beneficis d'externalitzar part de la producció.

La inversió estrangera / L'obertura a capital estranger que es va consolidar amb la Llei d'Inversió Estrangera (LIE) aprovada el 2012 ha fet augmentar notablement les inversions al país. Segons van informar des de la Iniciativa Actua, a finals del primer trimestre de l'any el volum total d'inversió estrangera se situava en 63 milions d'euros des de l'entrada en vigor de la LIE. Un balanç positiu i un fet que ha significat un increment en llocs de treball dins el Principat. És necessari aprofitar la inversió estrangera i les possibilitats que ofereix externalitzar, però tenint en compte el personal qualificat del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT