PUBLICITAT

Les vendes de tabac cauen

  • Els comerciants es queixen de la reducció del diferencial de preu
GLORIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Turistes creuant la plaça de la Rotonda a l'avinguda Meritxell. Foto: TONY LARA

Les vendes de cigarretes cauen en picat, sobretot entre el client francès, segons constaten els comerciants. El vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), Antonio Miralles, va argumentar ahir que «la tendència s'explica per dues raons, la primera és evidentment que el nombre de fumadors disminueix, però també ens perjudica molt el contingent que ens imposen les duanes francesa i espanyola, i el fet que el diferencial de preu amb Espanya no sigui més elevat». I va afegir que «els francesos tenen molts punts fronterers amb Espanya per anar-se a proveir, el diferencial respecte al preu que paguen a França hi és, entre el 20% i el 25%, però la diferència és que hi poden comprar fins a 10 cartons per persona, mentre que a Andorra només en poden comprar dos encara que el diferencial sigui molt més elevat, entre el 50% i el 55%». L'avantatge de poder comprar més quantitat «els surt a compte» va concloure Miralles. El vicepresident de la FACA també va matisar que «fins ara, en general, les vendes de tabac s'han anat equilibrant apujant els preus, però ara comencem a notar un cert desequilibri, i és que la pressió dels governs també és molt més forta, mirar un paquet de tabac a França o Espanya fa por».

balanç del pont / En quant a les vendes del pont de la Marededéu d'agost, Miralles es va mostrar optimista i va explicar que «no ha anat malament, tot i que el diumenge ha estat una mica més fluixet. Però en general, hem treballat una mica més que l'any passat tot i que ha vingut menys gent». Si l'afluència va ser, dit i fet, més moderada del què s'esperava, Miralles va afirmar que «ens ha compensat la despesa mitjana del turista que ha estat més elevada». I va insistir en que «sobretot al Pas de la Casa, el pont ha funcionat molt bé; el Pas està funcionant molt bé des del passat gener, cosa que no podem dir el mateix a la resta del territori». I és que el sector comercial «ha viscut un hivern bo però una primavera molt dolenta i un començament d'estiu bastant caòtic», va argumentar Miralles. I va precisar que «la facturació del juliol ha estat lleugerament inferior a la del mateix mes de l'any passat, mentre que la dels mesos de maig i juny va ser desastrosa i es va situar entre un 5% i un 10% per sota».

Si el pont ha estat generalment satisfactori, Miralles va matisar que «el client andorrà ens ha fallat perquè molta gent ha aprofitat per passar-lo fora del país». En la seva opinió aquesta circumstància també explica que els comerços «han treballat de manera desigual, és evident que si la teva clientela és del país, el pont no ha estat gens bo».

menys russos / Miralles també va constatar que «el turisme rus està fallant» i va explicar que «els russos que venien entre setmana l'any passat quan estan de vacances a la costa Daurada, han baixat entre un 10% i un 20%», les restriccions governamentals i la baixada del ruble que els resta poder adquisitiu – més del 20% segons els comerciants–, expliquen la deserció que també pot afectar la propera temporada de neu. Fa uns mesos, el vicepresident de la FACA ja va notar una baixada del turisme rus, al final de la temporada d'hivern. Des d'aleshores, el nombre de turistes russos ha anat davallant paulativament en relació als anys anteriors.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT