PUBLICITAT

Vives i Hollande acorden un indult de sis mesos per als presos

  • La mesura permet a un intern sortir de la presó i n'hi ha almenys una dotzena a qui se'ls reduirà la pena
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGODANY

Periodic
Hollande i Vives encaixen les mans, durant la trobada mantinguda a Andorra el passat 12 de juny Foto: TONY LARA

La visita el passat 12 de juny del copríncep francès, François Hollande, ha deixat al país el ja tradicional indult per a penes de presó d'interns que actualment es troben a la Comella. Si l'any 2010 el seu predecessor, Nicolas Sarkozy, va pactar amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, un indult de vuit mesos, aquesta vegada la mesura de gràcia s'ha pactat de sis mesos per a tots els que estan a la presó per cometre delictes abans de la visita d'Hollande, el 12 de juny.

L'indult permet que dues persones puguin sortir de la presó tant bon punt el sol·licitin. Bé, amb tota probabilitat serà només un, ja que el segon, condemnat per un delicte contra el patrimoni (furt continuat amb força), no sortirà de la Comella perquè està pendent de la seva extradició. És a dir, el pres passarà de penat a preventiu en via d'extradició a l'espera que aquesta s'apliqui.

Pel que fa al que sí que sortirà, que compleix pena per delictes contra el patrimoni, de falsedat i contra la inviolabilitat del domicili, podrà sol·licitar la llibertat condicional.

Amb tot, i segons ha pogut saber aquest rotatiu, hi haurà entre 13 i 15 interns més que també es podran beneficiar de la mesura de gràcia dels coprínceps. Veuran reduïda la seva pena actual. D'entre els penats, s'hi podrien acollir entre set o vuit. I d'entre els preventius, és a dir, els que encara no han estat jutjats definitivament i per tant estan pendents de sentència ferma, entre sis o set.

Aquests darrers, i així ho deixa clar el decret de l'indult publicat ahir al BOPA, hauran d'esperar a que continuï tot el procediment fins la sentència ferma. Quan aquesta arribi, «el Tribunal que la dicti hi aplicarà els beneficis de l'indult».

Fent memòria, la mesura de gràcia que es va aplicar per la visita de Nicolas Sarkozy va beneficiar 15 presos.

Les excepcions / L'explicació de per què no tots els interns del Centre Penitenciari de la Comella poden sol·licitar la mesura de gràcia la trobem en el contingut del decret. Queden exclosos de l'indult delictes majors com els que atempten contra la vida, la integritat, la llibertat i la llibertat sexual; contra la salut pública referent al tràfic il·legal de drogues tòxiques; d'associació il·lícita; de terrorisme; de blanqueig de diners i contra la comunitat internacional.

També queden exclosos els presos que durant el compliment de la seva pena a la presó «hagin incorregut en mala conducta habitual». Aquest punt és precisament el que va afectar a Antoni Mesa fa quatre anys. El Tribunal de Corts, i posteriorment el Superior, li va denegar l'indult per diversos altercats al centre penitenciari com repetits incompliments d'horari, reingressos al centre amb símptomes d'embriaguesa, orinar a les portes, insultar als agents o introduir drogues.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT