PUBLICITAT

DA incorporarà via esmenes part de les demandes dels funcionaris

  • El grup demòcrata «comparteix» alguns neguits i suavitzarà el text, tot i que no «substancialment»
  • La Plataforma presenta la setmana vinent un recurs contra Sindicatura per haver admès la llei
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment de la reunió entre el grup demòcrata i la Plataforma de funcionaris del passat 23 de juliol Foto: DA

El Grup Parlamentari Demòcrata està treballant aquest agost en les possibles esmenes al projecte de llei de la reforma dels complements de jubilació, presentat pel Govern a finals de juny passat. El termini de presentació d'esmenes finalitza el proper 4 de setembre. Segons va informar ahir el conseller demòcrata, Xavier Montané, hi ha certes demandes plantejades pels funcionaris, a través de la seva Plataforma de sindicats, «que compartim» i que «es tindran en compte».

Aquestes demandes a les que es refereix Montané són les que van ser traslladades pel col·lectiu de la funció pública en una reunió mantinguda amb membres del grup demòcrata (entre ells Montané), el passat 23 de juliol. Una reunió que s'emmarcava dins la ronda de contactes que els sindicalistes van fer amb els tres grups parlamentaris per intentar modificar la llei presentada per l'Executiu. Tal i com va manifestar ahir el conseller demòcrata, «mirarem d'incorporar totes les aportacions que ells [els funcionaris] han volgut fer».

Això si, Montané va voler deixar clar que el seu grup parlamentari donarà suport al projecte de llei. I també tenen clar que no donaran suport a l'esmena a la totalitat que el Grup Parlamentari Mixt ha anunciat que presentarà. El president d'aquest grup, Jaume Bartumeu, va deixar clar fa un mes el seu desacord pel «contingut» de la llei i pel «procediment» de la mateixa.

Bartumeu sempre ha exposat que el text presenta punts conflictius amb la Constitució, en relació a la no retroactivitat de les disposicions restrictives de drets individuals o que comportin un efecte desfavorable. En d'altres paraules, la llei té efectes retroactius i afecta a funcionaris actuals.

Des del grup mixt volen que les noves condicions de jubilació i prejubilacions no afectin als funcionaris que hi ha a dia d'avui a l'Administració pública. I aquesta és també la principal reivindicació del col·lectiu funcionarial. Malgrat el bon acostament que hi ha ara entre la Plataforma i el grup demòcrata, Montané no va voler avançar ahir si les esmenes que presentaran van en aquesta direcció. Únicament va plantejar que si el seu grup parlamentari té en compte les demandes dels sindicats implica que el que es farà és «suavitzar» el text.

«Nosaltres sortim de la base que és un projecte de llei que porta molt de temps treballant-se», va plantejar el parlamentari. «Detectem que no hi ha consens ni unanimitat en les negociacions i ho lamentem, però s'ha de buscar un nou model», va afegir, tot deixant clar que les esmenes que presentaran «no canviaran substacialment el projecte de llei. No serà el paper que farem».

En qualsevol cas, ja hi ha programada una nova reunió entre el grup parlamentari i la Plataforma a finals d'aquest mes o principis de setembre com a molt estirar, on els primers informaran de primera mà quines esmenes s'introduiran i, per tant, quines de les seves demandes seran acceptades.

A banda de la principal que reclamen els funcionaris, que els treballadors en actiu no perdin els seus privilegis actuals, n'hi ha d'altres com treure el topall del 60% de salari màxim per a les pensions dels qui es prejubilin si les inversions són favorables, poder cobrar la jubilació com es vulgui, o que tothom pugui prejubilar-se als 55 anys, –i no només els cossos especials. També volen que el Govern garanteixi per escrit que farà provisió dels fons de pensió.

SINDICATURA, A LA BATLLIA / D'altra banda, el portaveu de la Plataforma de funcionaris, Joan Torra, va informar ahir que el recurs contra Sindicatura per haver acceptat la tramitació de la llei dels complements de jubilació segueix endavant. Es tracta d'un document «d'una vintena de folis» que s'està ultimant i que serà presentat «la setmana vinent» a la Batllia, va assegurar Torra.

La Plataforma considera que la tramitació s'ha fet de forma irregular perquè no va tenir en compte l'informe perceptiu de la comissió consultiva. Torra insisteix que aquest informe ha de ser previ al projecte de llei, i que hi ha aspectes que recull la proposició legislativa del Govern que els funcionaris «no hem tingut oportunitat de debatre», ja que fins l'entrada a tràmit no se'n van assabentar. La Plataforma defensa que l'informe que va elaborar la comissió consultiva (va costar 30.000 euros) partia d'un esborrany de la llei.

Finalment, Torra va reconèixer que malgrat han estat unes setmanes calmats, tenen la intenció de tornar amb força i pronostiquen una tardor «calenta». El primer pas serà portar Sindicatura a la Justícia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT