PUBLICITAT

La simplificació del tràmit permet crear 306 societats en cinc mesos

  • En el que va d'any, el Departament d'Economia fa 1.531 inscripcions al Registre per actes varis
  • Fins avui, el volum anual d'activitat oscil·lava entre 500 i 600 inscripcions de noves empreses
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Usuaris fent tràmits a la finestra única del Govern, al carrer Prat de la Creu de la capital. Foto: TONY LARA

La modificació de la Llei de Societats per simplificar els tràmits administratius a l'hora de crear noves empreses, marca un abans i un després, tal com es desprèn de les últimes dades facilitades pel Departament d'Economia. Des del passat 26 de febrer, data en que va entrar en vigor la modificació, el Departament d'Economia ha inscrit 306 societats de nova creació al Registre. O sigui que en cinc mesos tot apunta que se superarà la mitjana anual, que «oscil·la entre 500 i 600 societats de nova creació» va explicar Neus Soriano, directora del Departament. I això no és tot, perquè en el mateix període s'han fet 500 reserves de denominació –primer pas previ al procés– de les quals 465 ja estan aprovades, mentre que «les 35 restants estan pendents per diferents motius; l'inversor ha demanat un nom massa genèric, o ha oblidat d'adjuntar un document», va argumentar Soriano. A més, la directora del Departament d'Economia va puntualitzar que «també s'han fet 1.531 inscripcions al Registre de Societats, per actes varis», com ara compra–venda d'accions, donacions, canvi de titular, inici de dissolució o canvis d'administrador, entre d'altres.

més inversió estrangera i local/ En quant a les empreses d'inversió estrangera que s'han creat a partir de la modificació de la Llei de Societats, Soriano va puntualitzar que «el Registre no fa cap distinció entre les societats d'inversió estrangera o les societats d'inversió local», i va afegir que «ho podem desglossar però van incloses en el nombre global». El que si canvia una mica són els tràmits que ha de fer l'inversor estranger en relació a l'inversor del país. Així si l'inversor estranger també ha de fer –com a pas previ– la reserva de denominació social, tot seguit ha de fer la sol·licitud d'inversió estrangera que «també s'atén de seguida en un termini de 30 dies, passats els quals el silenci administratiu és positiu», va explicar Soriano. No obstant això, el dossier de l'inversor estranger també passa –dins del mateix termini de 30 dies– per la Unitats d'Investigació Financera (UIF) que pot demanar documentació addicional i allargar aquest termini, però «donant uns dies més a la persona perquè pugui completar-la», va matisar Soriano. I va afegir que «si el dossier està perfecte amb 20 dies tenen l'autorització, nosaltres el passem de seguida a l'UIF perquè puguin emetre l'informe al més aviat».

el reglament / Tot i que el reglament que desenvolupa l'aplicació de la Llei de Societats no va entrar en vigor fins el 30 d'abril, l'activitat del Registre no va patir cap demora. «La Llei estableix un termini per publicar el Reglament, però mentrestant es pot fer tot igual», va argumentar Soriano i va puntualitzar que «s'ha pogut treballar en paral·lel perquè la Llei estableix les regles de joc, i les canvia totalment». Una opinió que també comparteix la presidenta de la Comissió legislativa d'Economia i consellera de DA, Sílvia Calvó. «Hi ha una sèrie de lleis que hem aprovat i que potser no han tingut la visibilitat que mereixien. La modificació de la Llei de Societats és una aposta molt forta», va afirmar Calvó. I va continuar argumentant que «abans es requerien mesos per crear una societat perquè havia de passar per un procés llarg i feixuc, ara hem tret tot el sistema d'autorització administrativa, traslladant-lo als notaris cosa que ho simplifica tot».

un canvi qualitatiu / El que si pot apreciar l'inversor, ja sigui d'Andorra o de fora, és el canvi qualitatiu que aporta la modificació de la Llei de Societats ja que «la reserva de nom social es fa en un termini màxim de cinc dies hàbils, de fet sovint es resolt en dos o tres dies, i a partir d'aquí depèn de l'inversor», va puntualitzar Soriano. I és que una vegada la reserva feta, l'inversor contacta amb un gestor o un advocat –o no– per redactar els estatuts, el pas següent és formalitzar la societat davant de notari; firmar i pagar les taxes del Govern. La directora del Departament d'Economia també va explicar que «els notaris tenen un termini màxim per registrar la societat de 15 dies, però el més normal és que al dia següent ja ho sol·liciten i en quatre o cinc dies, ja està inscrita». O sigui que en el pitjor dels casos crear una nova societat pot anar de 15 dies a un mes, quan abans podia allargar-se fins a sis mesos i no s'hi valia a badar, perquè el silenci administratiu després de dos mesos d'espera era negatiu! Igualment, la inversió estrangera tot i que trigui una mica més en formalitzar-se, també se sol resoldre de manera més àgil. Soriano va estimar que «en realitat tothom s'estalvia entre dos i tres mesos d'espera de mitjana, i si el dossier està ben fet els tràmits no arriben a un mes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT