PUBLICITAT

El fiscal diu que l'home que va matar la dona ho va premeditar

  • El ministeri demana la pena màxima de 16 anys de presó i expulsió definitiva
  • La defensa ho qualifica d'acte "irreflexiu" i rebaixa el càstig a deu anys
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: TONY LARA

El Tribunal de Corts va jutjar ahir l'home que l'estiu de l'any passat va matar la seva dona al seu domicili al Carrer Prat de la Creu de la capital. El reconeixement de l'acte de matar per part de l'acusat fa que no hi hagi cap dubte sobre el delicte major d'homicidi que se li imposa, tant per part del ministeri fiscal com per part de la defensa. El que s'haurà de jutjar és si el presumpte homicida va matar la seva dona amb determinació, com apunta el fiscal, o ho va fer com un acte "irreflexiu" com diu la part de la defensa. La pena és, doncs, el que ha de variar, i I. C. L., de nacionalitat portuguesa i de 55 anys d'edat, pot passar-se els 16 anys vinents al centre penitenciari de la Comella, si es considera el màxim, com vol el fiscal, i 10 anys si es tenen en compte les circumstàncies atenuants que la part de la defensa va argumentar, sobretot pel que fa a l'estat psicològic de l'autor de l'homicidi. En tots dos casos l'expulsió definitiva serà efectiva.

CRONOLOGIA DELS FETS
Els fets es remunten al 25 de juny de l'any passat. L'home es va beure dos ampolles i mitja de vi rosat i es va prendre 20 pastilles per tractar la hipertensió, amb l'objectiu de durar més en la relació sexual que aquella nit pretenia tenir amb la seva esposa. La cronologia dels fets la va explicar ahir el mateix acusat sense titubejar en cap moment. En el moment d'anar-se'n al llit, segons va declarar l'acusat, es va quedar insatisfet en la relació sexual i van discutir perquè ella li va dir que volia anar-se'n a Portugal perquè tenien problemes sobre una possible denúncia per una màquina escurabutxaques. Ell, sigui per la insatisfacció sexual o perquè no volia que ella se n'anés a Portugal, la va estrangular. L'hora de la mort se situa entre les 22 i les 24 hores. "Ella em va dir que la permetés marxar i jo li vaig dir que d'allà se n'aniríem els dos al cementiri", va dir el mateix presumpte homicida.

Una vegada morta, ell es va empassar 60 pastilles d'ansiolítics i calmants i es va fer talls a les venes dels braços amb un ganivet. L'acusat va declarar que la intenció d'ell era morir amb la seva dona i per això amb l'intent del suïcidi se'n va tornar anar al llit amb ella.

Del dijous que va ser quan es va produir l'homicidi fins dissabte que va entrar la Policia i va descobrir els fets, l'acusat declara no recordar res. Però hi ha un registre de quatre trucades telefòniques, tres a un mòbil d'una empresa de mudances i una a un desconegut. Només ell havia pogut fer aquestes trucades.

Dos amics de la parella, el fill del qual el solia cuidar la víctima els dissabtes al matí, es van sorprendre de que ella no anés a casa entre les 9 i les 10 del matí i van ser els que van avisar la Policia. Prèviament l'home i el fill es van desplaçar fins el domicili i van trucar al mòbil de la víctima escoltant el so del timbre del telèfon dins de la casa. Va ser aleshores quan van alertar als agents, al sospitar que alguna cosa havia passat. Aquests amics, que van actuar ahir com a testimonis, van manifestar que la parella passava per moments delicats econòmics, i que ells els havien deixat més de 7.000 euros. Aquests testimonis van saber que la parella ja havia tingut alguna discussió forta, que ells mateixos havien presenciat. La víctima els va explicar que el maig de l'any passat ell ja l'havia intentat ofegar. Va ser des d'aleshores quan els amics van estar més pendents de l'estat d'ànim de la víctima.

La Policia es va trobar els dos cossos al llit de matrimoni. El de la víctima sense vida i el de l'home, nu i amb posició fetal, al costat de la dona. L'home va ser traslladat a l'hospital, on en breu va recuperar l'estat normal de la consciència.

Al domicili, les finestres i la porta estaven totalment tancats, per la qual cosa es descarta la participació d'una tercera persona.

Una altra amiga de la família, que va actuar ahir com a testimoni, va ser la que tres hores abans de l'homicidi va visitar la parella. Només es trobava l'acusat, qui amb un estat d'embriaguesa, "feia molta olor a alcohol i tenia la boca pastosa, s'havia d'aguantar en la paret per estar de peu". Segons la testimoni, li va dir que anava a matar-se per no fer patir més la seva dona i que ho faria aquell mateix dia. L'amiga se'n va anar a casa i una hora més tard, a les 20 hores, va trucar a la víctima, que acabava d'arribar a casa per saber com estava, i ella li va dir que ja quedarien per fer un café el diumenge.

El doctor Cabeza va definir el presumpte homicida com un home amb un trastorn de personalitat i depenent de l'alcohol, amb una personalitat primària, instintiva i agressiva. Uns símptomes que fan que la defensa qualifiqui l'estat de l'acusat de "passional i irreflexiu", com atenuants.

El fiscal però, s'agafa a les trucades a l'empresa de mudances com una prova de què ell volia fugir, que tenia intenció de matar-la perquè ja ho havia dit amb anterioritat, com algunes de les proves que demostren que va actuar amb determinació.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT