PUBLICITAT

Anar a caçar bolets deixarà de ser gratis a partir de l'any que ve

  • La mesura afectarà els terrenys propietat de la Generalitat
EL PERIÒDIC
RIPOLL

Periodic
Un caçador de bolets inspecciona el sotabosc en busca d'una presa. Foto: TONY LARA

Apartir de la temporada 2015-2016, serà obligatori pagar per caçar bolets al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports. En principi, l'obligatorietat s'havia d'establir la temporada vinent, però finalment el Departament d'Agricultura ha decidit que el 2014–2015 es faci simplement una acció de pedagogia per la «conscienciació» dels caçadors de bolets. De moment la mesura només es planteja en terrenys que són propietat de la Generalitat, però la propietat privada i els municipis, poden incloure's dins del projecte si ho volen. L'acció està més encaminada a la «pedagogia que no pas a la recaptació», va argumentar el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en una entrevista a l'ACN. El Departament d'Agricultura valora positivament l'experiència pilot que es va fer al Bosc de Poblet durant les dues passades temporades de fer pagar una quota per poder-hi collir bolets. La recaptació va ser d'entre 5.000 i 6.000 euros per temporada, que es destina a actuacions de millora de l'espai com l'arranjament de camins o la senyalització.

En el cas de Poblet, treure's el carnet de boletaire per tota la temporada costa 10 euros, mentre que anar-hi un dia val 3 euros per als forans i un euro per als veïns. Si bé encara s'han de concretar, les tarifes que s'aplicarien al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports seran similars. En tot cas, aquesta «quantitat perfectament assumible» –va argumentar el conseller–, podrà variar lleugerament en funció de la superfície i del territori.

Es tracta d'una «petita quantitat econòmica que no es vol recaptar amb afany recaptatori», va insistir Pelegrí, sinó amb l'objectiu que «hi hagi una conscienciació major i fer una pedagogia», sobre el fet que el ciutadà està obtenint uns recursos del medi natural gràcies a la bona conservació d'aquest espai. Els diners, doncs, poden ajudar a cuidar millor l'entorn del bosc, va remarcar el conseller. Els punts de pagament de la taxa poden anar des de l'oficina d'informació de la zona (com es fa a Poblet) fins a botigues, restaurants o a través d'Internet.

Les persones que abonin l'import hauran de mostrar el pertinent comprovant si els intercepta un agent al bosc. A partir de la temporada que començarà la propera tardor, doncs, el cos d'agents rurals es dedicarà a informar els boletaires sobre la futura obligatorietat de la taxa i a sensibilitzant-los sobre la necessitat de pagar-la. A més, recaptaran informació sobre les persones que van al bosc, com hi van, per què hi van i quines pràctiques hi fan. La informació es reunirà en una base de dades que servirà per millorar la implementació de la mesura. Els boletaires, si ho volen, podran començar a pagar la taxa la temporada 2014-2015, que no serà obligatòria fins la temporada següent. Pelegrí va insistir en que es tracta d'una «política bastant acceptada per la ciutadania». I és que segons la darrera onada del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 77,1% dels catalans acceptaria pagar per caçar bolets si els diners recaptats s'inverteixen en els boscos. La micologia és una pràctica força estesa a casa nostra. Un 23% dels catalans (1,2 milions) practica la recol·lecció de bolets, segons les xifres del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT