PUBLICITAT

Eleccions generals, com a molt d'hora a principis del 2015

  • Dinar amb el cap de Govern.
  • Martí descarta anticipades i supedita els comicis a l'aprovació de lleis cabdals i del pressupost
CLARA GARNICA
CANILLO

Periodic
Mossèn Ramón Rossell explica a Martí el contingut d'un dels murals d'AINA, ahir al migdia. Foto: TONY LARA

No hi haurà eleccions anticipades. Taxatiu va ser ahir el cap de Govern, Toni Martí, durant un dinar celebrat a la casa de colònies d'AINA, on hi va convidar als mitjans de comunicació. «La data de les eleccions la marcarà els dossiers sobre la taula», va anunciar. I també el pressupost pel 2015. El cap de Govern va afirmar que els comicis no es convocaran fins que els comptes pressupostaris de l'Executiu no estiguin aprovats i publicats. I això, segons els seus càlculs, no serà fins el gener de l'any vinent. Amb tot, i tenint en compte que entremig hi hauria d'haver convocatòria d'eleccions, dissolució del Parlament, campanya electoral, etc, els comicis generals se celebraran, com a molt d'hora, a finals del primer trimestre del 2015.

Martí va explicar que no vol que passi com quan ell va entrar al Govern, quan no hi havia pressupost. Per això vol accelerar al màxim el procés d'entrar-lo a tràmit, amb l'objectiu que es pugui dur a terme el procés durant la tardor, perquè es pugui aprovar almenys principis d'any.

El pressupost és un tema cabdal pels interessos de Martí en el que queda de legislatura, però ahir en va esmentar alguns d'altres, que també marcaran la convocatòria d'eleccions. Un d'ells és la reforma de la llei de jubilacions: «no convocarem eleccions fins que el tema dels complements estigui resolt», va assegurar. Seguint amb lleis «prioritàries», Martí va parlar de la llei del joc i de la de bases de l'ordenament tributari. A l'altra cara de la moneda n'hi ha una que es quedarà al tinter malgrat ser una de les promeses de l'actual Govern: el Codi de relacions laborals. Tampoc dóna temps a aprovar qualsevol legislació que pugui entrar a tràmit parlamentari a partir d'ara.

CDI AMB ESPANYA, ARA SÍ / A banda de lleis, jugaran un paper destacat en el que queda de legislatura les relacions internacionals. Per una banda s'avançarà en la signatura d'un Conveni de no Doble Imposició (CDI) amb Espanya. En aquest sentit, Martí va anunciar que la segona quinzena de setembre ja començaran les negociacions. Aquí el taronja no es va mullar sobre si s'aconseguirà tenir-lo enllestit aquesta legislatura, tot i que es va mostrar optimista, ja que per part d'Espanya també hi ha «la voluntat» de signar-lo.

Per altra, hi ha el mandat de negociació amb la Unió Europea i les negociacions sobre els estàndards de l'OCDE en matèria d'intercanvi automàtic d'informació. Un procés, aquest darrer, que només es farà «amb la complicitat del sector bancari» del país.

Aquests són els principals eixos del full de ruta que marcarà el calendari electoral. Convocar eleccions generals si un d'aquests –sobretot els que fan referència a qüestions internacionals–, es troba en fase de concreció o d'imminent acord, «seria una irresponsabilitat», va assegurar.

Sigui quina sigui la data, Martí va dir que li «agradaria» poder seguir comptant amb els dos altres grans pilars del projecte taronja: Ladislau Baró i Jordi Cinca. «Ja decidirem si anem junts», va dir amb un to enigmàtic, mirant-se a Cinca, que ahir va assistir al dinar juntament amb el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT