PUBLICITAT

L'OCDE insta Andorra a millorar el compliment dels estàndards

  • L'organització internacional dóna un termini d'un any al Govern per aplicar les recomanacions
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La porta principal de la seu de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) a Paris Foto: OCDE

El Forum Mundial per la transparència en l'intercanvi d'informació de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), va fer pública ahir l'avaluació de la segona fase d'implementació de les regles de joc a Andorra. El Peer Review, o l'avaluació que fan entre si, els 120 països adherits al Forum Mundial per a la transparència fiscal, té dues fases la primera que Andorra va superar a la tardor de l'any passat, avalua el marc legal del país o jurisdicció i la segona, la posada en pràctica i l'efectivitat de l'intercanvi. El Cap de l'Unitat d'avaluació entre socis del Secretariat del Forum Mundial, Andrew Auerbach, va explicar ahir que «l'avaluació d'Andorra és parcialment conforme, hi ha coses que s'han corregir com en altres petites jurisdiccions que acaben d'arribar». Auerbach es va mostrar indulgent i va defensar que «cal un període d'adaptació perquè el compliment dels estàndards demana que s'institueixin una sèrie de regles de joc a les quals no s'està acostumat en aquestes jurisdiccions».

Marc legal insuficient / Tot i que Andorra fa molts esforços per tenir un marc legal «homologable», Auerbach va matisar que «la posada en funcionament d'aquest marc no és fàcil sobretot si tenim en compte que fa només cinc anys, no existia cap possibilitat d'intercanviar informació amb Andorra». Per tot això, l'alt funcionari de l'OCDE es va felicitar de «la trajectòria encoratjadora d'una petita jurisdicció com és Andorra» i va afegir que «estem contents pels progressos que ha fet, i perquè treballa de valent per complir amb els estàndards internacionals».

LEs recomanacions / Auerbach va insistir en quatre elements « parcialment conformes i que és urgent solucionar». Es tracta de l'accés a la informació, la comunicació, les informacions societàries i especialment, la comptabilitat de les empreses. Auerbach va explicar que «si normalment l'intercanvi d'informació i la comunicació funcionen, a la pràctica encara hi ha algun escull sobretot legal que cal superar». I va argumentar que « Andorra encara té llacunes legislatives que entorpeixen l'aplicació dels estàndards de transparència i l'intercanvi d'informació fiscal». A més, Auerbach també va lamentar «algunes preocupacions en l'accés a la informació de les companyies o de les societats, tot i que el Govern hagi pres mesures per avaluar l'essencial». De la mateixa manera, va reconèixer que «hi ha hagut algun problema per accedir a la comptabilitat de societats o d'empreses», i va concloure que «en canvi, la disponibilitat bancària és conforme».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT