PUBLICITAT

Imputat un policia per aconseguir un document que va ser filtrat

  • L'agent el va demanar al Departament de Comerç i Indústria i al cap d'uns dies va sortir en un mitjà
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Surana amb Salvador Prieto, president del CFPA Foto: ÀLEX LARA

La Batllia ha imputat un Policia per un delicte major i de menor per uns documents que estaven custodiats pel Govern i que van ser demanats per l'agent, amb la casualitat que pocs dies després van ser publicats al Diari d'Andorra, concretament el desembre passat.

Es tractava d'una investigació interna que va fer un agent de la secció i directament depenent de la direcció del cos de policia que evidenciava que l'excap del grup d'intervenció (GIPA) Xavier Surana –aleshores president del sindicat SIPA– era el contacte de l'empresa XS Equipaments, a la qual el Govern va adjudicar la compra de material policíac divers per una suma lleugerament inferior als 22.000 euros, que posteriorment va ser anul·lada.

Doncs bé, fonts relacionades amb el cas expliquen que aquesta enquesta interna va acabar sent custodiada pel Govern. L'agent imputat es va presentar presuntament al Departament de Comerç i Indústria i, identificant-se com a policia, va reclamar una copia d'aquest document. Dies després el contingut d'aquest document va ser publicat en un mitjà de comunicació. La Batllia també ha citat a declarar a la funcionaria administrativa que va lliurar els papers. Ambdós hauran de declarar a finals de setembre.

La investigació es va iniciar quan el pare de Surana va demanar una ampliació del registre d'activitat. Va ser aquest fet el que va motivar l'enquesta de la Policia encarregada pel director, i segons les mateixes fons l'aleshores director, Joan Ramon Peralba, era conscient que l'empresa XS Equipaments estava a nom del pare de Surana, un fet que, segons fonts consultades, és habitual en molts agents del cos.

Tot i això la polèmica d'aquest relat parteix de la filtració. Surana i el seu pare van presentar una querella perquè hi havia dades personals i per la violació de secrets contra persones desconegudes, i subsidiràment contra el Govern, que era el responsable de custodiar el document.

A partir d'aquí dins del cos s'estén una teoria que forma part de les diferències entre els dos sindicats. L'agent imputat és membre executiu del CFPA, i des del SIPA hi ha la creença que es tracta d'una conspiració per desacreditar qui era el seu president i al sindicat. També, segons les mateixes fonts, «la llei permet tenir empreses a noms de familiars».

Un altre element que sorprèn a alguns agents, segons aquestes fonts, és que la direcció està al corrent i no ha obert cap expedient disciplinari com s'ha fet en altres ocasions. També es vol implicar al cap de Govern, Toni Martí, a qui s'acusa de no acceptar Peralba a la direcció, tot i que aquest tenia la plena confiança del ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, que va presentar la dimissió –no acceptada– quan el Govern va destituir Peralba pel cas de les escoltes telefòniques. El document, publicat pel Diari d'Andorra, contradeia que els responsables del cos no tenien coneixement de la vinculació entre el sotsoficial destituït del seu càrrec i l'empresa a la qual se li van encomanar armilles parabales, escuts o cascs antiavalots. L'informe hauria d'incloure's també en el dossier administratiu que el Ministeri d'Interior va obrir amb l'objectiu d'aclarir com es va formalitzar la polèmica adjudicació i per deixar-la sense efecte, com va passar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT