PUBLICITAT

Cinca: «No hi haurà més del 25% dels assalariats amb retencions»

  • Hi haurà inspeccions per comprovar que els sous declarats corresponguin
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca i Albert Hinojosa, ahir. Foto: TONY LARA

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca,i el director del Departament de Tributs, Albert Hinojosa, van explicar ahir el reglament i funcionament de la retenció de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), del qual el ministre va augurar que «no hi haurà més del 25% dels assalariats que se'ls hi acabi retenint».

Un dels principis rectors que s'ha tingut en compte a l'hora d'elaborar el reglament ha estat «evitar que els empresaris tinguin una càrrega administrativa excessiva a conseqüència de la introducció de l'IRPF». A Andorra l'empresari no té responsabilitat a l'hora de calcular el tipus de retenció, ja que el càlcul li ve donat per Tributs, com li ve donada la línia del percentatge per a la CASS, a través del el butlletí salarial. És el departament de Tributs qui ha de calcular bé el tipus de retenció, en base a les dades que li comunicaran les persones, després passar la retenció a la CASS i aquesta ho comuniqui a l'empresa.

Ara bé, el primer tipus de retenció, a partir de l'1 de gener del 2015, serà la CASS qui el proposarà en base a les retribucions percebudes durant els 12 mesos anteriors al 31 d'agost de 2014. Serà comunicat als empresaris a finals de desembre, i durant l'exercici del 2015, els obligats tributaris podran modificar la retenció en funció de les dades econòmiques, personals i familiars, que hauran de comunicar al Departament de Tributs. La nova retenció serà d'aplicació a partir del trimestre que s'hagin comunicat les dades. En cas de no comunicar les dades durant l'any, s'haurà de fer la declaració de la renda al final de l'exercici.

Hinojosa va recordar ahir que l'IRPF es calcula sobre el salari brut, que inclou el fix i el variable, que pot fer que variï la quantitat a pagar o que l'Administració ha de retornat a l'obligat, per tant, aquesta serà una informació que es renovarà anualment. De fet, en aquets sentit va dir que «hi haurà inspeccions i comprovació» per part de l'Agència de Tributs «per tal que els fixes i els variables corresponguin». El director de Tributs va posar com a exemple que «si hi ha una caiguda del sou del 20%, l'empresa ho ha de comunicar a l'Administració Tributària».

A banda, en la declaració també hi ha d'altres variables, com les reducció per aportacions a plans de pensions o per les anualitats per aliments, i altres informacions que no caldrà modificar anualment, com la reducció per càrregues familiars, per inversió en habitatge habitual o per pensions compensatòries a favor del cònjuge.

En aquets punt, el director de Tributs va informar que abans del 15 de març de cada any, Tributs comunicarà a la CASS i al pagador de les rendes el percentatge de retenció o ingrés a compte del nou exercici. Tant l'empresa, pel que fa a les condicions econòmiques, com l'obligat tributari, pel que fa a les circumstàncies personals, poden comunicar les variacions ocorregudes durant l'exercici, «i si hi ha una variació d'1 punt percentual es modificarà el % de retenció».

Hinojosa també va explicar que tots els obligats tributaris tindran un Número de registre tributari (NRT) que es generarà automàticament.

Cinca va dir ahir que els mecanismes estan pensats perquè «no estressin el model», ni l'Agència ni els obligats tributaris, i va afegir que estan previstes en les taules salarials «situacions personals perquè ningú se senti gravat, ni senti que li estan retenint molt més del que li tocaria». El fet que durant l'any els obligats tributaris puguin anar informant de la seva situació «és una manera de començar sense tensionar».

ElS FRONTERERS I TEMPORERS / Les persones que treballen però no resideixen al país o que hi treballen una temporada, paguen l'impost de no resident, no l'IRPF. Però la fórmula per calcular la retenció és la mateixa, i per aquest motiu es va decidir que aquests tinguessin la possibilitat d'acollir-se a un «règim especial» (amb la reducció del primers 24.000 euros exempts i la bonificació del 50% que s'aplica als residents). Segons va informar el ministre Cinca, «s'ha volgut afavorir la realitat del mercat laboral del país», amb molts temporers, i «donar la possibilitat que aquests es beneficiïn d'uns mínims exempts».

Però, perquè els temporers i fronterers puguin a acollir-se al règim especial només tindran tres mesos, del gener al març del 2015, en els quals hauran d'anar a informar l'Agència de Tributs per comunicar-ho. Si a partir del abril del 2015 no ho han fet, se'ls hi aplicarà directament la retenció del 10%.

Finalment, el ministre de Finances va concloure que l'elaboració del reglament «ja et fa veure coses que s'han de millorar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT